Örgütsel stresin yabancılaşma üzerine etkisine ilişkin bir alan araştırması
A field study on the effect of organizational stress on alienation
- Tez No: 591085
- Danışmanlar: DOÇ. AYFER GEDİKLİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, İşletme, Health Care Management, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Stres, Örgütsel Stres, Yabancılaşma, Sağlık Çalışanları, Stress, Organizational Stress, Alienation, Health Workers
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sağlık Kurumları Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
Stres, çalışma yaşamında bireyleri etkileyen önemli faktörlerden biri olarak son yıllarda en çok tartışılan konular arasındadır. Bu çalışmanın temel amacı; mesleğin icra edilmesi esnasında stresin en yoğun yaşandığı sektörlerden biri olan sağlık sektöründe örgütsel stres faktörlerinin çalışanların yabancılaşma düzeyleri üzerine etkilerini incelemektir. Bu amaçla İstanbul ili Medical Park Göztepe Hastanesi çalışanları üzerine anket uygulanmış ve 282 anket elde edilmiştir. Anket uygulaması sonucu elde edilen veriler SPSS ile analiz edilmiştir. Yapılan analizler sonucu, örgütsel stres faktörlerinden kişilik yapısı ile örgütsel yapı ve yönetim yapısının yabancılaşma boyutları (güçsüzleşme, anlamsızlaşma ve kendine yabancılaşma) üzerinde pozitif yönde anlamlı bir etkisinin olduğu tespit edilmiştir. Bununla birlikte örgütsel stres boyutlarından genel çevresel faktörlerin anlamsızlaşma ve kendine yabancılaşma üzerinde pozitif yönde anlamlı bir etkisinin olduğu belirlenmiştir. Elde edilen sonuçlar doğrultusunda birtakım öneriler getirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Stress is one of the most discussed issues in recent years as one of the important factors affecting individuals in working life. The main purpose of this study is to examine the effects of organizational stress factors on the alienation levels of the employees in the health sector, which is one of the sectors where stress is most intense during the implementation of the profession. For this purpose, a questionnaire was applied to the employees of the Medical Park Göztepe Hospital in Istanbul and 282 questionnaires were obtained. The data obtained from the survey were analyzed with SPSS. As a result of the analyzes, it was found that personality structure and organizational structure and management structure, which is one of the organizational stress factors, had a significant positive effect on the alienation dimensions (weakening, meaninglessness and self-alienation). On the other hand, it was determined that general environmental factors, one of the organizational stress dimensions, had a significant positive effect on meaninglessness and self-alienation. Some suggestions are presented in line with the results obtained.