Toplam kalite yönetiminin sürdürülebilirliğe etkisi :Filistin'de inşaat projeleri üzerine bir araştırma
Impact of total quality management on sustainability: Research on construction projects in Palestine
  1. Tez No: 591088
  2. Yazar: AHMED MOHAMMAD NAJATI A. ALZATARY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET BEŞKESE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mühendislik Bilimleri, Engineering Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Total Kalite Yönetimi, Sürdürülebilirlik, Total Quality Management, sustainability
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mühendislik Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 65
Özet
Son zamanlarda, hem işletme sahiplerine hem de müşterilere hizmet verecek sektörler geliştirmek amacıyla TKY'nin önemi birçok sektörde artmıştır. İnşaat sektöründeki, hızlı nüfus artışı ve kullanıcı ihtiyaçlarının artması ile birlikte, inşaat projelerini daha da geliştirmek ve ihtiyaçları karşılamak amacıyla kaliteyi artırmak için bir sisteme ihtiyaç duyulmaktadır. Bu çalışmanın temel amacı, Filistin'de inşaat projelerinin kalitesini artırmak için TKY'nin inşaat projelerinde sürdürülebilirlik üzerindeki etkisini incelemektir. Araştırma anket yöntemiyle gerçekleştirilmiş ve bu ankete toplam 205 kişi katılmıştır. Projede üç bölüme ayrılmış toplam 52 maddeden oluşan anketler bulunmaktadır bunlar; kişisel bilgi bölümü, TKY ilkeleri bölümü ve mevcut durum için tanımlayıcı sorular bölümüdür. Çalışmanın bulguları, TKY ile sürdürülebilirlik arasında anlamlı bir ilişki olduğunu ortaya koymaktadır. Ayrıca, inşaatta TKY kullanımı için test edilen TKY ilkeleri arasında önemli bir ilişki bulunmuştur (bkz. Üst yönetim taahhüdü, Üst yönetim katılımı, Birincil müşteri odaklılığı, İyi gelişmiş planlama, Katılımcı yönetim tarzı, TKY'ye bulunulan katkılar için ödüller, Tüm alan operasyonlarında uygulanan TKY'ler ve TKY'de Eğitim Görmüş İşçiler).
Özet (Çeviri)
Recently, the importance of TQM has increased in many sectors, with the aim of developing sectors to serve both business owners and customers. In the construction sector, with the rapid development of population and user needs, a system was needed to further develop construction projects and increase quality to meet the needs. The main objective of this study is to examine the impact of TQM on sustainability in construction projects in order to enhance the quality of construction projects in Palestine. The study was conducted with survey method and a total of 205 people participated in this survey. Questionnaires consisting total 52 items, which divided to three parts, personal information part, TQM principles part, and descriptive question part for the current situation of construction. The findings of the study bring out that there is significant relationship between TQM and sustainability. Also,there is significant relationship between the principles of TQM Which have been tested for TQM in construction ( Top management commitment, Top management involvement, Primary customer focus, Well developed planning, Participative management style, Rewards for TQM contributions, TQM applied to all field operations, and Workers trained in TQM).