Özel eğitim kurumlarından özel dersanelerde katkı payı analizi ve bir uygulama
Contribution analysis in private teaching institutions and a practice
  1. Tez No: 591087
  2. Yazar: SEÇİL KARANCI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET ERDAL ÖZKOL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, İşletme, Education and Training, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Yönetim Muhasebesi Sistemleri, Maliyet Yapısı, Maliyet Analizi, Maliyet Fonksiyonu, Başabaş Noktası Analizi, Administrative Accounting Systems, Cost Structure, Cost Analysis, Cost Function. Breakeven Analysis
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Muhasebe Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 128
Özet
Günümüz piyasa koşullarında işletmelerin maliyetlerini düşürüp karlarını artırabilmeleri ve rekabet üstünlüğü sağlayabilmeleri doğru ve zamanında karar alabilmelerine bağlıdır. Doğru kararların alınabilmesi için ise işletmelerin doğru bilgi üreten yönetim muhasebesi sistemlerine ihtiyaçları vardır. Bizim bu çalışmamızda 2015 yılının şubat ayında faaliyetlerini durdurma kararı alan bir eğitim kurumunun maliyet yapısı incelenmiş ve hizmet verdiği dört ayrı departmanın maliyet analizi yapılmıştır. Analiz sonuçlarına ulaşabilmek için öncelikle işletmenin sabit ve değişken maliyetleri belirlenmiş daha sonra sabit maliyetler uygun dağıtım anahtarları kullanılarak tüm departmanlara dağıtılmıştır. Bu işlemden sonra muhasebe tekniğine göre tüm departmanların maliyet fonksiyonları oluşturularak başa baş noktası analizleri yapılmış ve elde edilen maliyet verileri değişik karar seçeneklerinin değerlendirilmesinde kullanılmıştır. Son olarak ise işletmenin faaliyetlerini durdurma kararı almasının altında yatan finansal ve finansal olmayan etkenler özetlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In today's market conditions, it is up to the right and timely decision makers to lower their costs and increase profits and ensure competitive advantage. In order for the right decisions to be made, businesses need management accounting systems that produce accurate information. In this study, the cost structure of an educational institution which has decided to stop its activities in February of 2015 has been examined and cost analysis of the four different departments it has been serving has been performed. In order to reach the results of the analysis, firstly fixed and variable costs of the operator are determined and then fixed costs are distributed to all departments by using appropriate distribution keys. After this process, the cost functions of all departments are created according to the accounting technique and breakeven point analyzes are carried out and the cost data obtained are used to evaluate different decision options. The financial and non-financial factors underlying the decision to discontinue operations are summarized.