Adolesan yüzücülerde fonksiyonel hareket tarama testi ile sprint performansı arasındaki ilişkinin incelenmesi
Relationship between functional movement screening test and sprint performance in adolescent swimmers
- Tez No: 591104
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YAŞAR SALCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Adolesan, Yüzme, FMS™, VYY, Sprint Performansı, Adolescent, Swimming, FMS™, Body fat, Sprint Performance
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
Adolesan Yüzücülerde Fonksiyonel Hareket Tarama Testi ile Sprint Performansı Arasındaki İlişkinin İncelenmesi Bu çalışmanın amacı, adolesan yüzücülerde fonksiyonel hareket tarama testi ile sprint performansı arasındaki ilişkiyi incelemektir. Çalışma 2 yıldır lisanslı yüzme geçmişi olan 49 kız, 54 erkek toplam 103 sporcu katılmıştır. Katılımcılar (yaş ortalaması 13,03±1,81 yaş, yüzme yaşı 3,37±1,49 yıl, boy 1,58±0,11 metre, vücut ağırlığı 48,45±10,82 kg, vücut kitle indeksi13,98±2,83 kg/m2, vücut yağ yüzde % 16,00±7,36 ve haftada 13,98±2,83 saat antrenman) bu çalışmaya etik kurul onayı alındıktan sonra ailelerinden onam formu doldurulup izin alınarak katılmışlardır. Çalışmanın başlangıcında araştırmaya katılan katılımcıların antropometrik ölçümleri yapıldı. Boy ve kilo ölçümleri yapıldıktan sonra kaliper kullanılarak dört bölge (triseps, suprailiak, abdomen ve uyluk) deri kıvrım kalınlıkları ölçüldü. Sporculara ikinci test olarak FMS™ tarama testi yapıldı ve en son sporcuların 50 m serbest stil sprint yüzme dereceleri alınmıştır. Yüzücülerin FMS™ toplam skoru, sprint performansı, VKİ değeri ve VYY değeri arasındaki ilişkiyi incelemek için korelasyon analizi kullanılmıştır. Sprint performansının FMS™ ve VYY üzerine etkisini incelemek için regresyon analizi uygulanmıştır. Sonuç olarak, FMS™ ve sprint performansının ilişkisi hem grubun bütününde hem de gruba erkek ve kadınlar olarak ayrıca bakıldığında orta seviyede anlamlı ilişkiler tespit edilmiştir. Bu sonuca göre yüksek FMS™ skoruna sahip yüzücülerin daha iyi sprint skorlarına erişebildikleri söylenebilecektir. Her bir FMS™ testi ayrı ayrı incelendiğinde sprint performansını etkileme gücü olarak sadece rotatif denge testinde anlamlı etkileme söz konusudur. Benzer bir etkileme gücü erkek yüzücülerde VYY değerlendirmesi içinde geçerlidir bir başka deyişle azalan VYY ile daha iyi bir yüzme sprint derecesi söz konusu olabileceğini destekler niteliktedir.
Özet (Çeviri)
Relationship between Functional Movement Screening Test and Sprint Performance in Adolescent Swimmers The aim of this study was to examine the relationship between functional movement screening test and sprint performance in adolescent swimmers. The study consisted of 103 healthy subjects, 49 girls and 54 boys, who had a licensed swimming history for at least 2 years. Participants (mean age 13.03±1.81 yrs, swimming age 3.37±1.49 yrs, height 1.58±0.11 m, body weight 48.45±10.82 kg, body mass index 13.98±2.83 kg/m2, body fat 16.00±7.36 % and weekly training 13.98±2.83 hrs) were enrolled in this study after obtaining ethical committee approval and then their parents read and signed the consent form for obtaining their permissions. Anthropometric measurements of the participants in the study were made at the beginning of the study. The athletes were given FMS™ screen as the second test and the athletes 50 m freestyle swimming performance was measured as the latest test. Correlational analysis was used to examine the relationship between swimmers' FMS™ total score, sprint performance, BMI and body fat value. Regressional analysis was applied to study the effect of sprint on FMS™ and body fat. As a result, the relationship between FMS™ and sprint performance was found to be moderately significant in both the group as a whole and in the group as men and women. According to this result, it can be said that swimmers with a high FMS™ score can achieve better sprint scores. When each FMS™ test is examined separately, regression indicated a significant model explaining the variance in swim performance with the rotational stability significantly contributing the model. A similar impact is valid in the assessment of the body fat in male swimmers, in other words, it supports the possibility of a better swimming sprint degree with decreasing body fat.