Enterprise architecture driven cybersecurity
Kurumsal mimari odaklı siber güvenlik
- Tez No: 591111
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FERKAN KAPLANSEREN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Siber Güvenlik, Kurumsal Mimari, İş Mukavemeti, Cybersecurity, Enterprise Architecture, Business Resilience
- Yıl: 2019
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme (İngilizce) Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Bilişim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 93
Özet
Günümüzde işletmeler, rekabet avantajı elde etmek ve daha verimli bir iş değeri oluşturmak için dijital dönüşümden yararlanmak istemektedirler. Ancak dijitalleşme bir dizi önemli fırsat vadederken, aynı zamanda yeni siber tehditleri de beraberinde getirmektedir. İş mukavemeti, işletmelerin herhangi bir siber olaydan olabildiğince az etkilenerek, iş süreçlerini en verimli şekilde iyileştirebilme yeteneklerini ifade eder. Siber güvenlik yönetimi, olası bir siber olay öncesindeki, esnasındaki ve sonrasındaki, birbirleri ile iç içe geçmiş, karmaşık faaliyetlerden oluşmaktadır. Bu faaliyetler, işletmelerin iş stratejisi, misyonu ve hedefleriyle uyumlu olmalıdırlar. Kurumsal mimari metodolojileri, organizasyonu bütünsel bir bakış açısıyla görmeye olanak sağlayarak, iş ve bilgi teknolojileri stratejilerini uyumlandırırlar. Kurumsal mimari kaynaklı sorunlar çok sayıda siber güvenlik sorunu yaratabilirler. Bu çalışmanın amacı, kurumsal mimari ile siber güvenlik yönetimi arasındaki ilişkiyi ortaya koymaktır. Bu ilişkiyi araştırmak için, çoğunluğu büyük işletmelerde çalışan üst düzet yöneticiler, teknik uzmanlar ve bilgi sistemleri etki alanında çalışan personel ile nitel bir çalışma gerçekleştirilmiştir. Bu çalışma ortaya koymuştur ki kurumsal mimari odaklı siber güvenlik yaklaşımı, güvenliği tasarım aşamasında ele alır. Bu yaklaşımın, daha doğru bir iş etki analizi ve kurumsal varlık yönetimi ile siber güvenlikte durumsal farkındalığı artırmada potansiyel faydalarının bulunduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
In the contemporary business environment, organizations want to benefit from digital transformation to gain competitive advantage and to create better business value. While the digitalization promises a range of important opportunities, it also brings new cyber threats. Business resilience refers to the ability of being affected negatively as less as possible and recovering the business processes in the most efficient way in case of a cyber incident. Cybersecurity management consists of intertangled and sophisticated activities before, during and after a cyber incident. These activities must align with the business strategy, mission and objectives. Enterprise architecture methodologies align business and information technology strategies by enabling a holistic view of the organization. Failure of enterprise architecture may create numerous cybersecurity issues. The aim of this study is to reveal the relationship between enterprise architecture and cybersecurity management. To investigate this relationship, a qualitative study is conducted with business executives, technical experts and the employees working in the information technology domain, mostly in large enterprises. This study demonstrates that enterprise architecture driven cybersecurity approach addresses security at the design stage. It is concluded that this approach has significant potential benefits in increasing situational awareness in cybersecurity through a more accurate business impact analysis and enterprise asset management.