Sağlıklı yetişkin bireylerde etnik kökenin orta kulak fonksiyonlarına etkisinin geniş bant timpanometri ile araştırılması
Investigation of the effect of ethnic origin on middle ear functions in healthy adult individuals with wideband tympanometry
  1. Tez No: 591292
  2. Yazar: SÜMEYYE KANDEMİR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BURAK ÖZTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
  6. Anahtar Kelimeler: Absorbans, etnisite, geniş bant timpanometri, orta kulak, Absorbance, ethnicity, wideband tympanometry, middle ear
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: KTO Karatay Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Odyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 105
Özet
AMAÇ: Orta kulak değerlendirme tekniğinde yeni olan geniş bant timpanometri (GBT), dış kulak kanalında yansıyan (reflektans) veya soğurulan (absorbans) ses enerjisini, geniş bir frekans aralığında ölçebilmektedir. Çalışmanın amacı normal işitmeye sahip etnisite açısından birbirinden farklı (Türk, Arap, Afrikalı) sağlıklı yetişkin bireylerde, Geniş Bant Timpanometri test sonuçlarını karşılaştırarak etnik kökene göre orta kulak fonksiyonlarında farklılık olup olmadığını incelemektir. GEREÇ ve YÖNTEM: Çalışmada, 18-30 yaş aralığında dahil etme kriterlerine uymayan katılımcıların çıkarılması sonucunda her grupta 25 kişi olmak üzere 3 grupta toplamda 75 kişi değerlendirilmiştir. Normal işitmeye sahip yetişkinlere 226-8000 Hz aralığında GBT, averajlanmış geniş bant timpanometri (A-GBT), eş değer dış kulak kanalı hacmi ve rezonans frekans ölçümleri yapılmıştır. Bireylerin kütle ve boy bilgileri de alınarak vücut kütle indeks (VKİ) hesaplamaları yapılmıştır. Geniş Bant Absorbans, eş değer dış kulak kanalı hacmi ve rezonans frekans sonuçları ile bireylerin VKİ ve kütleleri arasındaki korelasyon incelenmiştir. BULGULAR: Gruplar arası 2000 Hz sol kulak, 3174 Hz sol kulak ve sağ kulak, 4000 Hz sol kulak ve sağ kulak Geniş Bant Absorbans (GBA) değerleri arasında, sağ ve sol kulak için eş değer dış kulak kanalı hacim değerleri arasında ve kütle değerleri arasında farklılık bulunmuştur (p ˂0.05) .Türklerde VKİ veya kütle ile 5495 Hz, 7127 Hz, 8000 Hz sol kulak GBA sonuçları arasında; Afrikalılarda VKİ ile 1000 Hz sağ kulak GBA sonuçları arasında; Araplarda VKİ ve kütle ile sağ ve sol kulak eş değer dış kulak kanalı hacim değerleri arasında pozitif yönde korelasyon sonuçları bulunmuştur. Araplarda VKİ veya kütle ile 2000 Hz, 3174 Hz ve 4000 Hz sağ kulak ve sol kulak GBA sonuçları arasında anlamlı derece negatif yönde korelasyon bulunmuştur. SONUÇ: Çalışma sonucunda en düşük kütlede Türk grubunun olduğu ve bu grubun yüksek frekakanslarda en yüksek GBA değerine sahip olduğu elde edilmiştir. En yüksek kütlede Arap grubunun olduğu ve bu grubun alçak frekakanslarda en yüksek GBA değerine sahip olduğu elde edilmiştir. Farklı frekanslarda elde edilen GBA sonuçları etnik kökene göre değişiklik olabileceğini göstermektedir. Yapılan çalışmalarda, artan vücut kütlesi sebebiyle orta kulak sisteminin kütle ve katılık özelliklerinde değişiklik olduğu ve bunun sonucunda frekans geçirgenliğinde farklılık olduğu belirtilmiştir. Sonuçlar, etnik kökene göre normatif veri oluşturulması patolojik durumun ayırt edilmesinde ve erken tedavide olumlu katkı sağlayabileceğini düşündürmektedir. Bu farklılıkların nedenlerinin belirlenebilmesi için daha fazla çalışmaya ihtiyaç duyulmaktadır.
Özet (Çeviri)
OBJECTIVE: Wideband tympanometry (WBT), which is a middle ear evaluation technique, is able to measure reflected sound energy or absorbed sound energy in the external ear canal over a wide frequency range. The aim of this study is to compare the results obtained by using wideband Tympanometry test in Turkish, Arab, African healthy adult individuals to determine whether there is a difference in middle ear functions according to ethnicity. MATERIAL and METHODS: In the study, as a result of the exclusion of participants who did not meet the inclusion criteria in the 18-30 age range, 25 people in each group and 75 people in 3 groups were evaluated. Adults with normal hearing were measured average wideband tympanometry (A-WBT), equivalent outer ear canal volume and resonance frequency, GBT measurement in the frequency range 226-8000 Hz. Body mass index (BMI) calculations were made by taking mass and height information of the individuals. The correlation between absorbance values, equivalent outer ear canal volumes and resonance frequency results and BMI and mass of the individuals were examined. RESULTS: Between the groups 2000 Hz left ear, 3174 Hz left ear and right ear, 4000 Hz left ear and right ear Wideband Absorbance (WBA) values, between the outer ear canal volume values for right and left ear, and between mass values differences were found (p ˂.0.5). Significant correlation between BMI or mass and 5495 Hz, 7127 Hz, 8000 Hz left ear WBA results in Turks, BMI and 1000 Hz right ear WBA results in Africans, Arabian BMI and mass and right and left ear equivalent external ear canal volume values It was found. A significant inverse correlation was found between BMI or mass in Arabs and 2000 Hz, 3174 Hz and 4000 Hz right ear and left ear WBA results. CONCLUSION: As a result of the study, it was found that the Turkish group had the lowest mass and this group had the highest GBA value at high frequencies. It was found that Arab group had the highest mass and this group had the highest GBA value at low frequencies. GBA results obtained at different frequencies indicate that there may be changes according to ethnicity. In studies, it was stated that there is a change in the mass and stiffness properties of middle ear system due to increased body mass and as a result there is a difference in frequency transmittance. The results suggest that the formation of normative data according to ethnicity may make a positive contribution in distinguishing the pathological condition and early treatment. Further studies are needed to determine the causes of these differences.