Tarık Dursun Kakınç'ın romanlarında sosyal unsurlar
Social elements in tarik Dursun Kakinç's novels
  1. Tez No: 591415
  2. Yazar: CANAN ÇAMOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MESUT TEKŞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Tarık Dursun K, Sosyal Unsurlar, Toplumcu Gerçekçilik, Tarık Dursun K, Socialelements, Socialistrealism
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ordu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 129
Özet
1950 dönemi, Türk edebiyatında önemli bir isim olan Tarık Dursun Kakınç, edebiyat dünyasına şiirle adım atmış daha sonra başta hikâye ve roman olmak üzere eleştiri, anı, deneme gibi çeşitli türlerde eserler kaleme almıştır. Bunun yanı sıra gazetecilik, dergicilik ve sinemacılık gibi farklı alanlarda da kendini ispatlayarak pek çok ödül almıştır. Çalışmamızda, toplumcu gerçekçi bir yazar olan Tarık Dursun Kakınç'ın romanları 'sosyal unsurlar' bağlamında incelendi. Roman inceleme sanatına göre tahlil edilerek sosyal unsurlar dışında muhteva, kişiler, zaman, mekân ve dil ve üslup özellikleri açısından da ayrı başlıklar halinde genel değerlendirmeler yapıldı.Bu çalışmamızda toplumcu gerçekçilik ve özellikleri ele alınarak yazarın romanlarında kullandığı sosyal tema, toplumsal dil ve sosyal gerçekçilik ortaya konulmuştur. Çalışmamız yazarın toplumsal yönünü ortaya koymakla birlikte romanlarının da toplumsal bir eser olduğunu ortaya çıkarmıştır.
Özet (Çeviri)
The period of 1950, which is an important name in Turkish literature, Tarik Dursun Kakınç, has stepped into the literary world with poetry, and later he has been writing various kinds of works such as Criticism, memory, essays, and novels.In addition, he has received many awards by proving himself in different fields such as journalism, magazine and filmmakers.In our study, the novels of Tarik Dursun Kakınç, a socialist realistic writer, were examined in the context of ' social elements '.According to the art of novel examination, general evaluations were made in terms of individual, people, time, space and language and stylistic characteristics, except for social factors.In this study, social language and social realism was introduced in the author's novels by addressing the socialist realism and features.Our work reveals the social aspect of the author, but also reveals that his novels are a social artifact.