Şirin Ereğli gazetesi ve Karadeniz Ereğli'de sosyal yaşam (1957-1967
Şirin Ereğli newspaper and social life in Karadeniz Ereğli (1957-1967)
- Tez No: 591434
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FARUK TEMEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gazetecilik, Sosyoloji, Journalism, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Sosyal Yapı, Şirin Ereğli Gazetesi, Yerel Basın, Kdz. Ereğli, Social Structure, Şirin Ereğli Newspaper, Local Press, Kdz. Ereğli
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Gazetecilik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Gazetecilik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 129
Özet
Ani endüstriyel gelişmeler, toplumların sosyo-ekonomik ve kültürel yaşamlarında kapsamlı değişikliklere yol açarlar. Antik çağdan bu yana yerleşim birimi olarak bir sahil/liman kasabası niteliğinde olan Ereğli, bu anlamda iki önemli değişiklik geçirmiştir. Bunlardan birincisi 1829 yılında taşkömürünün bulunması ve 1848 yılında üretime geçilmesidir. İkinci ise 1960'lı yılların başından itibaren Ereğli Demir ve Çelik Fabrikaları'nın kuruluş sürecinde yaşanmıştır. Taşkömürünün bulunmasıyla maden şehri olan ancak bir sanayi kenti hüviyeti kazanamayan Ereğli, çelik endüstrisinin ilçeye girişiyle sanayi tipi üretimle tanışmış, buna bağlı olarak ekonomisinden sosyal ve kültürel hayatına, demografik yapısına dek birçok alanda yeni bir dünyanın kapılarını aralamıştır. Bu süreci anlamanın yollarından biri, o süreci yaşayanların bakış açısını anlayabilmekten geçer. Bu bağlamda, ilçede yayın yapan basın kuruluşlarının olguları değerlendirme biçimi, dönüşüm sürecini anlamlandırmak için en yararlı enstrümanlar arasındadır. 1957 yılında Zonguldak'ta yayın yapan Bedri Erel'in matbaasını Ereğli'ye taşımasıyla ilçede yayın hayatına başlayan Şirin Ereğli gazetesi, şehrin o günün koşullarında“çağ atlaması”olarak değerlendirilebilecek dönüşümü başından sonuna kadar takip eden tek yayın kuruluşu olmasından ötürü, bu dönemi anlamakta anahtar bir nitelik arz eder. Çalışmanın amacı; ilçenin ikinci büyük değişim sürecini yaşadığı 1957-1967 dönemini Şirin Ereğli gazetesi çerçevesinden ele alarak sosyo-ekonomik ve kültürel değişimi göstermektir. Tarihsel araştırma tasarımı kapsamında nitel içerik analizi ve görüşme yöntemi ile hazırlanan çalışmada gazetenin 10 yıllık süre içerisindeki nüshalarına bakılarak ilçenin sosyal yaşamına dair haber ve köşe yazıları konularına göre nitel bir yaklaşımla yorumlanmıştır. Ortaya çıkan sonuçların en anlamlısı; ilçe yaşamının bu dönemin öncesi ve sonrasının belirgin farklılıklar içerdiği, aynı zamanda Erdemir'in kuruluşunun kent yaşamında bir milat oluşturduğudur. Ayrıca gazetenin ilçenin sosyo-ekonomik ve kültürel hayatına haber ve köşe yazılarıyla etki ettiği tespit edilen diğer bir husustur.
Özet (Çeviri)
Sudden industrial developments lead to extensive changes in socio-economic and cultural life of societies. Since ancient ages, Ereğli where is considered a coastline/harbor town as accommodation unit has undergone two important developments. First of them is the discovery of coal at 1829 and starting of production. The second development is foundation period of Ereğli Iron and Steel Factories since the early 1960s. Ereğli, a town that could not manage to have identification as an industry town by discovery of coal, has met the industrial production by admission of Steel factory to the town. According to that, new doors have opened to a new world in many areas, for example the economy, the social and cultural life, demographic structure. One of the ways to understand the period is being able to understand the perspective of the people who live this period. In this sense, the way of consideration of facts of media institution broadcasting in the town, is among the most helpful instrument to understand the transition period. In 1957, Bedri Erel's printing press broadcasting in Zonguldak is moved into Ereğli. Then, the establishment of Şirin Ereğli newspaper has started. Therefore, Şirin Ereğli newspaper can be considered as a key to understand the transition period because it was the only broadcasting corporation that has followed the change which can be considered as“the step into new age”from the beginning to the end. Purpose of the study; To show the cultural and socioeconomic change during the period of 1957-1967, when the district was having it's second greatest transformation, via the perspective of Sirin Eregli newspaper. With the study that is prepared by qualitative content analysis and interview methods within the scope of historical research design, by scanning the newspapers that is published for 10 years,“it has been commented with a qualitative manner according to news and articles topics about the district's social life.”The most meaningful inference made is that the life of the town has significant differences between before and after the period and, at the same time, that the foundation of Erdemir is a milestone of the town. In addition, the newspaper's socio-economic and cultural life of the district is another issue that has been found to affect the news and columns.