İbnü'l-Hümâm'ın mezhebe muhalif görüşleri ve tercihleri
Ibn al-Humam's opposing views and choices against his madhhab
- Tez No: 591438
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ OSMAN BAYDER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Hukuk, Religion, Law
- Anahtar Kelimeler: İbn Hümam, mezhep, muhalif görüşler, İbn Hümam, madhhab, dissenting opinions
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İslam Hukuku Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 207
Özet
İbnü'l-Hümâm, hicrî dokuzuncu yüzyılda yaşamış olan önemli bir Hanefî fıkıh âlimidir. Mezheplerin kurumsallaşması ve tercih ehli tarafından amel edilecek görüşlerin tesbit edilmesinden sonra yaşamış olmasına rağmen yaptığı özgün tercihleriyle temâyüz etmiştir. Ortaya koyduğu tercihlerin bir bölümünde mezhep çizgisini tamamen terk ederek diğer mezheplere meyletmiş veya da mezhebi ile diğer mezhep arasında bir denge sağlamak adına bir birine zıt iki hüküm arasında ara bir hükmü tercih etme yoluna gitmiştir. Mezhep disiplinine bağlı kalmanın önemli olduğu bir dönemde ortaya koyduğu tercihler herkesin dikkatini çekmiş savunucuları olduğu gibi eleştirenleri de olmuştur. Müellifin en önemli eserlerinden biri de, şüphesiz, Merğînânî'nin (593/1197) el-Hidâye adlı eserinin şerhi niteliğinde olan Fethu'l-Kadîr'dir. İşte bu çalışmada İbnü'l-Hümâm'ın söz konusu eserinde ortaya koyduğu özgün tercihlerin tesbitine yer verilmiş, konu tertibine uygun bir şekilde bu tercihleri zikredilmiştir.
Özet (Çeviri)
İbn al-Humam is an important scholar of the Hanafi school of law who lived in the the 9th century AH. Although he lived/despite of living after the madhhab's institutionalization and ahl at tercih's identification of the views which have to be practiced he stuck out withit his orginal/authentic choices. İn a few of his choices he left his own madhhab's choice and tended to other madhhab's choices or wanting to adjust the balance between his and another madhhab he tried to find something in between of two opposite adjudications. Made in a period where it was important to stick to a madhhab, his choices draw everyone's attention, were defended and also criticised. One of his most important Works/boks is-without any doubt-his commentary on al-Marghinani's(593/1197) al-Hidayah, named Fath al-Qadir. This work/study includes the definition/ identification of his original/authentic choices he made in his commentary and their listing in a topical order.