BİST kurumsal yönetim endeksi kapsamındaki firmalar üzerine nicel bir inceleme
A quantitative investigation on companies in the scope of BİST corporate governance index
- Tez No: 591439
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖZGE EREN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Kurumsal Yönetim, TOPSIS, Gri İlişkisel Analiz, Corporate Governance, TOPSIS, Grey Analysis
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 68
Özet
Kurumsal yönetim biçimi, gerek kamu gerek özel her türlü kurum bünyesinde temel dayanağını adillik, şeffaflık, hesap verebilirlik ve sorumluluk ilkeleri üzerine inşa eden bir yönetim anlayışıdır. Borsa İstanbul'da işlem gören Kurumsal Yönetim Endeksi ise payları Borsa İstanbul pazarlarında kurumsal yönetim ilkelerine belli sınır değerlerinin üzerinde olan şirketlerin fiyat ve getiri performansının ölçülmesi ile oluşmuş bir endekstir. 2018 verileri itibariyle Kurumsal yönetimi endeksi, üye kırk yedi firma için hesaplanmaktadır. Bu endeks firmalar açısından önemli bir yere sahiptir. Çalışmada firmaların 2009-2018 yılları arasında endeks değerleri dikkate alınarak TOPSIS yöntemi ve Gri İlişkisel Analiz yöntemi ile üye firmaların kurumsal yönetim endeksi değerlerinin performans değerlendirmesi yapılmıştır. Söz konusu endeks kullanılarak firmaların değerlendirmesinin yapıldığı çalışmalar olduğu gibi, farklı değişkenler kullanılarak TOPSIS ve Gri İlişkisel Analiz yöntemlerinin ayrı ayrı kullanıldığı firma performans değerlendirmesi çalışmaları bulunmaktadır. Ancak kurumsal yönetim endeksinin ve bu analiz yöntemlerinin aynı anda kullanıldığı başka bir çalışma bulunmamaktadır. Her iki sıralamanın birbiriyle uyumunun ölçülmesi amacıyla son olarak sıralamalar arasında Kendall-Tau sıra korelasyon hesaplaması gerçekleştirilmiştir. Elde edilen sonuçaların yaklaşık % 90 uyum içerinde olduğu ve bu bilgiden hareketle de sonuçların güvenirliliği elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Corporate governance is a management approach that builds its foundation on the principles of fairness, transparency, accountability and responsibility in both public and private institutions. The Corporate Governance Index, which is traded on the Borsa Istanbul, is an index formed by measuring the price and return performance of companies whose shares are above the certain limit values of the corporate governance principles in Borsa Istanbul markets. As of 2018 data, the corporate governance index has been calculated for forty-seven companies with membership. This index has an important place for companies. In this study, considering the index values of firms between 2009 and 2018, the performance evaluation of the corporate governance index values of the member firms was made with TOPSIS method and Grey Relational Analysis method. As well as there are the studies in which companies are evaluated using this index, there are company performance assessment studies using different variables using TOPSIS and Grey Relational Analysis methods separately. However, there is no other study that uses the corporate governance index and these analysis methods at the same time. Finally, the Kendall-Tau rank correlation calculation between the rankings was performed to measure the consistency of the two rankings. It was understood that the results obtained were approximately 90% consistent and based on this information, the results were reliable.