Çocuğu okul öncesine devam eden annelerin çocuklarına değer edindirme süreçlerinin incelenmesi
Investigation of the process of acquiring values education for children of mothers whose children continue preschool education
  1. Tez No: 591462
  2. Yazar: DERYA ARICI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MURAT BARTAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Anne, değer edindirme biçimi, değerler eğitimi, okul öncesi, Mother, preschool, value acquisition, values education
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Okul Öncesi Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
Birey sahip olduğu değerleri edinmeye ailede başlar. Ailede başta çocuk için en öneli kişi doğal olarak annedir. Annenin bebeği emzirmesiyle kurulan sevgi ve sıcak temas bebekte güven duygusu oluşturur. Devam eden süreçte aile içindeki bireyler çocuğun ilk olarak gördüğü, taklit ettiği ve davranışları öğrenmeye çalıştığı kişilerdir. Çocuk büyüdükçe dünyayı, hayatı, insanları kısaca olan biteni merak etmeye ve anlamaya başlayacaktır. Bu anlama çabası onlara karşı nasıl tutum ve tavır takınması gerektiğini de beraberinde getirecektir. Böylece değer veya karakter dediğimiz tarz veya şekiller ortaya çıkacaktır. Okulöncesi dönemde çocuklara verilen eğitim, değerler tanımında yer alan birçok yeterliliği kazandırmayı amaçlamaktadır. Erken çocukluk, değerlere ilişkin bilgilerin oluştuğu ilk dönemdir. Bu çalışma okul öncesinde değerler eğitimi ile ilgili annelerin görüşlerine başvurmak amacıyla yapılmıştır. Nitel bir çalışmadır. Araştırmada veriler 15 sorudan oluşan yarı yapılandırılmış bir görüşme formu ile toplanmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu 2018-2019 eğitim öğretim yılında İstanbul'un Güngören ilçesindeki bir anaokulunda eğitim gören çocukların anneleri (n=20) oluşturmaktadır. Araştırmada annelerin değerler eğitiminin ne olduğu ile ilgili temel düşünceden haberdar oldukları ancak tam olarak tanımlayamadıkları, bu eğitimi önemli gördükleri ancak yeterli eğitime sahip olmadıkları, çocuklarına değer edindirmede yeterli çaba gösterdikleri, dürüstlük, sevgi, saygı ve paylaşma değerlerinin annelerin öncelikle edindirmek istediği değerler olduğu, sorumluluk ve paylaşma değerlerini edindirmede zorluk çekildiği, rol model olma ile düz anlatımın sık kullanılan yöntemler olduğu, anne, baba ve aile büyüklerinden önemli ölçüde yararlanıldığı, kitaplarla çizgi filmlerden çoğunlukla yararlanıldığı, anne dışında öğretmen ve arkadaşların etkili olduğu, eş, anne ve babayla çoğunlukla çatışma yaşandığı, çoğunlukla öğretmenlerle işbirliği yapıldığı, olumsuz örnekler ve ebeveyn tutumlarının sorunlara yol açtığı, rol model olma, sabırlı olma, yeterli zaman ayırma ve eğitimin değer edindirmede anneler tarafından önerilenler arasında yer bulduğu sonucuna ulaşılmıştır. Bu sonuçtan hareketle annelerin eğitim almaları, kitap seçimlerinde kitabın içeriğine dikkat etmeleri, aile büyüklerden yararlanmaları ve çocukların arkadaş çevrelerine dikkat etmelerine önem vermeleri önerisinde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The individual starts to acquire the values he / she has in the family. Naturally, the most important person for the child is the mother. The love and warm contact established by the mother breastfeeding creates a sense of trust in the baby. In the ongoing process, individuals in the family are the ones the child first sees, imitates and tries to learn about. As the child grows up, he will begin to wonder and understand the world, his life and the people. This effort to understand will bring about the attitude and attitude towards them. Thus, the style or shapes we call value or character will emerge. The education given to the children in preschool period aims to gain many competences in the definition of values. Early childhood is the first period in which information about values is formed. This study was conducted in order to consult the mothers' opinions about values education in pre-school. It is a qualitative study. The data were collected with a semi-structured interview form consisting of 15 questions. The study group consisted of mothers (n = 20) of children attending a kindergarten in Güngören district of Istanbul in 2018-2019 academic year. In this research, mothers are aware of the basic idea about what values education is, but they cannot fully define, they consider this education important, but they do not have enough education, they make enough efforts to make their children value, honesty, love, respect and sharing values are the values that mothers want to acquire firstly. and sharing values, the role model and plain narrative are the most commonly used methods, the use of mother, father and fam great extent, books and cartoons are mostly used, teachers and friends outside the mother are effective, spouse, mother and father are often confronted, mostly cooperating with teachers, negative examples and parental attitudes cause problems, role model, patience, devoting sufficient time and It was concluded that it was among the ones suggested by the mothers in the acquisition. Based on this result, it was suggested that mothers should receive education, pay attention to the content of the book in their book choices, make use of family elders and pay attention to children's friends.