USA–Russia relations: Putin era
ABD-Rusya ilişkileri: Putin dönemi
- Tez No: 591478
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FİLİZ KATMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Uluslararası İlişkiler, Political Science, International Relations
- Anahtar Kelimeler: ABD, Rusya, Uluslararası İlişkiler, Putin, Obama, The USA, Russia, International Relations, Putin, Obama
- Yıl: 2019
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Siyaset ve Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
Uluslararası ilişkiler ülkelerin birbirleri ile temaslarını, bunların nedenlerini ve sonuçlarını inceleyen bir bilimdir. Pek çok disiplini içinde barındırdığından, uluslararası ilişkilerin ne olduğunu tanımlamak oldukça zordur ve konuya ilişkin pek çok teori geliştirilmiştir. Uluslararası ilişkiler, iki ülke arasındaki faaliyetleri içerse bile diğer ülkeler için önem taşmaktadır. Küreselleşme, her ülkeyi ve her ülkenin temasını diğer ülkeler için de etkileyici hale getirmiştir. Bu çalışmada, Obama ve Putin dönemlerinde Rusya ve Amerika Birleşik Devletleri'nin ilişkilerinin nasıl şekillendiği konu edilmiştir. Hem Amerika hem de Rusya, askeri ve bilimsel yönden oldukça güçlü ülkelerdir ve ülkelerin öne çıkan özellikleri onların ilişkilerinin nasıl şekilleneceği konusunda belirleyicidir. Buradan hareketle, dış politika yoluyla aktif olma seviyesinin ulusal güce bağlı olarak gelişmesinin mümkün olduğu söylenebilecektir. Çalışmanın temel araştırma konusu olan ABD-Rusya ilişkilerinin geçmişi üzerine yapılan incelemeler, bu iki ülkenin 1900'lerden önce sınırlı bir temas kurduğunu göstermektedir. Bu nedenle, 1900'lerden önce ABD-Rusya ilişkilerini açık bir stand olarak tanımlamak yanlış olmayacaktır. I. Dünya Savaşı'nda aynı tarafta bulunan ABD ve Rusya'nın ilişkileri, Çarlık Rusya'sının Sovyetler Birliği'ne dönüşümüyle bir güç mücadelesine dönüşmüştür. 2008 yılında başkanlık koltuğuna oturan Obama, Rusya'yı füze kalkanı sisteminden çıkartmış ve bu durum Rusya tarafında da olumlu karşılanmıştır. Buna karşılık Rusya da Kaliningrad'a füze kalkanı uygulamasından geri çekilmiştir. Bu gelişmeler Rusya ve ABD arasındaki gerginliği azaltmıştır. ABD'nin İran'a yönelik yaptırımlarının Rusya tarafından kabul edilmesi diğer önemli gelişmedir. ABD-Rusya ilişkileri kapsamında Putin Rusya'sı tarafından kabul edilen Kafkasya ve Orta Asya politikaları, Obama ABD başkanlığına seçildikten sonra, bu iki ülke arasında çatışmaya neden olmuştur. Her iki ülke de enerji elde edebilecekleri alanlarda güç kazanmak istemişlerdir. Çalışmada her iki ülkenin de sürekli olarak çıkar çatışması içinde olduğu ancak savaşma noktasına gelmeden önce uzlaşmayı tercih ederek birbirlerinin güçlerini kabul ettikleri görülmektedir. Putin'in Rusya'nın dış politikası konusunda attığı adımlarla daha fazla prestij kazandığı da çalışmada görülen bir diğer sonuçtur. Araştırmanın yalnızca alan yazın taramasına bağlı kalarak hazırlanması, bir sınırlılık olarak kabul edilmektedir.
Özet (Çeviri)
International relations is a science that studies countries' contacts with each other, their causes and consequences. Since it has many disciplines, it is difficult to define what international relations are and many theories have been developed about this subject. International relations are important for other countries because of the actions of two countries directly affect the others because of the globalization. In this study, it was discussed frameworks. Both America and Russia are very strong countries in the military and scientific direction, and the prominent features of countries are decisive in how their relations will be shaped. From this, it can be said that it is possible to develop the level of activity through foreign policy depending on the national strength. The examinations on the history of the USA–Russia relations, which is the fundamental research subject of the study, show that these two countries had limited contact before 1900's. That is why it would not be wrong to define the USA–Russia relations before 1900's as an aloof stand. The relations of the USA and Russia, who were at the same side in World War I, became a struggle of power with Tsarist Russia converting into the Soviet Union. Obama, came to power in 2008, took in means of relations with Russia is quitting the missile shield system project. Naturally this step was welcomed by Russia. After the USA retracting from implementing missile shield to the Eastern Europe, Russia has declared that it has retracted from implementing missile shield to Kaliningrad. These events are considered as developments which lowered the tense in the USA–Russia relations dramatically. Another important event is Russia's acceptation about the USA's sanctions on Iran. Caucasia and Central Asia policies adopted by Putin's Russia within the scope of the USA–Russia relations, after Obama was elected as the president of the USA, has caused conflict among these two countries. Both countries wanted to be powerful in the energy sector by their policies. It seems that both countries are constantly in conflict of interest in the study, but they prefer to compromise before coming to the point of fighting and accept each other's strengths. It is another result of the study that Putin has earned more prestige with the steps he has taken on Russia's foreign policy. It is accepted as a limitation that the research is prepared only by the literature review methodology.
Benzer Tezler
- Güney Kafkasya'da ABD-Rusya rekabeti ve Türkiye'ye yansımaları
USA-Russia Competition in South Caucasus and Reflections on Turkey
TUBA DEMİR
Yüksek Lisans
Türkçe
2019
Enerjiİzmir Katip Çelebi ÜniversitesiUluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
DOÇ. DR. SEDEF EYLEMER
- Putin dönemi Türkiye Cumhuriyeti - Rusya Federasyonu ilişkilerinde ABD-NATO faktörü
US-NATO factor in the Republic of Turkey – Russian Federation relations in the Putin era
RİİANE TEİFUKOVA
Doktora
Türkçe
2022
Uluslararası İlişkilerGazi ÜniversitesiUluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
PROF. DR. MEHMET SEYFETTİN EROL
- Putin Dönemi Rusya İran arasındaki askeri ilişkiler
Military Relations Between Russia and Iran in the Putin Period
HOSHİMJON MAHMADOV
Yüksek Lisans
Türkçe
2019
Uluslararası İlişkilerSakarya ÜniversitesiOrtadoğu Çalışmaları Ana Bilim Dalı
DOÇ. DR. İSMAİL NUMAN TELCİ
- Avrasya doğu jeopolitik ekseninde Rusya politikaları
At the Eurasia east geopolitics axis policies of Russia
SERDAR ÖRNEK
Yüksek Lisans
Türkçe
2004
Uluslararası İlişkilerKocaeli ÜniversitesiUluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
PROF. DR. HASRET ÇOMAK
- Rusya federasyonu'nun ?yakın çevre? politikası ve Orta Asya güvenliği üzerindeki etkileri
Russian Federation?s ?near abroad? policy and impacts on central asia?s security
KANAT YDYRYS
Yüksek Lisans
Türkçe
2012
Uluslararası İlişkilerGazi ÜniversitesiUluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
DOÇ. DR. MEHMET SEYFETTİN EROL