Akdeniz Bölgesi'nde sismik kırılma ve yüzey dalgası metodları ile zemin koşullarının araştırılması
Investigation site characterization in Mediterranean Region by using refracation and surface wave methods
  1. Tez No: 591517
  2. Yazar: SENA İBLİKCİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CENGİZ KURTULUŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeofizik Mühendisliği, Geophysics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Akdeniz Bölgesi, MASW, ReMi, Mikrotremor, Mediterranean Region, MASW, ReMi, Microtremor
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeofizik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 138
Özet
Türkiye'de Akdeniz Bölgesi'ndeki AFAD (Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı)'nın 65 güçlü hareket istasyonunda, alan karakterizasyonunu tahmin etmek için Yüzey Dalgalarının Çok Kanallı Analizi (MASW), Kırılma Mikrotremoru (ReMi) ve Mikrotemor ölçümleri yapılmıştır. Bölgenin etkilerini araştırmak ve alan riskini değerlendirmek için güvenilir alan tepkisi bilgileri gerekmektedir. Akdeniz Bölgesi'nin zemin koşulları, AFAD'ın bu bölgedeki güçlü hareket istasyonlarının MASW, ReMi ve Mikrotremor çalışmalarından belirlenmiştir. Farklı amplifikasyon seviyelerinde dominant frekans değerlerini belirlemek için HVSR tekniği uygulanmıştır. Akdeniz Bölgesi Vs30' a göre NEHRP Hükümleri', Eurocode-8 ve TBDY-2018 ve Rodrigez-Marez (2001)'e göre sınıflandırılmıştır. NEHRP Hükümleri'ne göre, 1 istasyon A sınıfı, 7 istasyon B sınıfı, 38 istasyon C sınıfı ve 19 istasyon D sınıfıdır. Eurocode-8' e göre 6 istasyon A sınıfı, 39 istasyon B sınıfı ve 20 istasyon D sınıfıdır. NEHRP sistemindeki zemin sınıfları TBDY-2018'e karşılık gelir. Rodrigez-Marez, (2001)'e göre 8 istasyon A sınıfı, 17 istasyon B sınıfı, 8 istasyon C-1 sınıfı, 13 istasyon C-2 sınıfı, 5 istasyon C-3 sınıfı, 11 istasyon D-1 sınıfı, 1 istasyon D-2 sınıfı, 1 istasyon D-3 sınıfı, 1 istasyon E ve 1 istasyon belirsizdir. Bölgenin baskın periyod aralığı, 0,007s ile 1,47s arasında değişmekte ve baskın büyütme değerleri, 0,79 ile 8,5 arasında değişmektedir.
Özet (Çeviri)
Multichannel Analysis of Surface Waves (MASW), Refraction Microtremor (ReMi) and Microtremor measurements were performed to predict site characterization at 65 strong motion stations of AFAD (Disaster and Emergency Management Presidency) in Mediterranean region are specified from MASW, ReMi and Microtremor studies of AFAD's strong motion stations in this area. H technique was conducted to determine dominant frequency values at different amplification levels. The Mediterranean region was classified according to Vs30 based NEHRP Provisions, Eurocode-8 and TBDY-2018 and Rodrigez-Marez (2001). According to the NEHRP Provisions, 1 station is classified as class A, 7 stations as class B, 38 stations as class C and 19 stations to be class D. According to Eurocode-8, 6 stations correspond to class A, 39 stations class B and 20 stations class D. The soil classes in the NEHRP system correspond to that of TBDY-2018. According to Rodrigez-Marez (2001), 8 stations are classified as class A, 17 stations class B, 8 stations class C-1, 13 stations class C-2, 5 stations class C-3, 11 stations class D-1, 1 stations class D-2, 1 stations class D-3, 1 station class E and 1 station is undistinguished. The predominant period of the region ranges from 0.007s to 1.47s and the dominant magnification values vary between 0.79 and 8.5.