Türkiye'de yerel basının kurumsal yapısı, gelişimi ve sorunları: Mersin örneği
The organizational structure of local press, its development and problems in Turkey
- Tez No: 591609
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA KOÇER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gazetecilik, Journalism
- Anahtar Kelimeler: Gazete, Gazetecilik, Yerel Basın, Mersin Yerel Basın, Newspaper, Journalism, Yerelb Press, Mersin Yerelb Press
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Gazetecilik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Gazetecilik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 136
Özet
Yerel demokrasinin sağlıklı gelişimine katkıda bulunması, yayınlandığı bölgenin sorunlarını ve çözüm yollarını tartışan bir platform sağlaması, okuyucuların bilinç düzeyini ve ufkunu genişleterek yerel ilerlemeyi hızlandırması gibi önemli işlevleri olan yerel gazeteler öteden beri pek çok olumsuz etkiyle mücadele ederek yaşama savaşı vermekte ve bir sorunlar silsilesi içinde bulunmaktadır. Bu açıdan demokrasinin olmazsa olmaz şartlarından biri olan bu kuruluşlarla ilgili bilgilerin toplanması, değerlendirilmesi ve sorunlarının tespit edilerek çözüm önerilerinin getirilmesi önemli ve gereklidir“. Çalışmanın konusu Türkiye'deki yerel basın üzerinden hareketle Mersin'de yerel basının gelişimi, özellikleri ve sorunlarının incelenmesidir. Türkiye'de genel olarak yerel basın olgusu ve sorunları üzerine yapılan araştırmalar giderek artsa da, yerel basın kuruluşlarının bulundukları bölge veya ildeki özel durumları ve sorunları hakkında yeterli bilgi ve araştırma bulunmamaktadır. Bu çalışmada Türkiye'deki yerel basının sorunlarından yola çıkılarak Mersin'deki yerel basının genel özellikleri ve temel sorunları, ”Mersin'de yayınlanan günlük ve haftalık yerel gazetelere yüz yüze görüşme tekniğiyle uygulanan çalışmadan elde edilen veriler“, ”farklı bölgelerden gelen yerel basın temsilcilerin katıldığı çalıştaylarda elde edilen veriler“ ve ”Mersin basınına hâkim, bu konuda önemli bilgiler verebilecek, Mersin'in en eski gazetecilerinden birisiyle yapılan mülakattan elde edilen veriler" olmak üzere 3 farklı veri toplama tekniği doğrultusunda saptanmaya çalışılmıştır. Mersin'de yerel basının özelliklerini ve sorunlarını ortaya koymaya yönelik alan araştırması sonucunda yerel basının en önemli sorununun gelir sorunu olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Having such important functions as: providing a healthy development for local democracy; a platform for to discuss local problems and possible solutions, improving the quality of reader's perspective and wisdom, the local newspapers have been struggling with many negative effects and trying to survive from the past in a circle of troubles. From this view, it is necessary to analyzing, evaluating such data must get done as an essential condition of democracy. The subject of this study is researching the properties, development and problems of local press in Mersin over Turkey. Generally, the researches about the local press and their problems are getting increased in Turkey, however there still aren't enough researches-works regarding their specific status in the city or the area they exist. In this study, the general characteristics and main problems of the local press in Mersin has been tried to get revealed based on analyzing the final data and information, gathered with face to face interview survey work, over Turkey. At the end of the field research done for revealing the characteristies and problems of the local press in Mersin, it has been determined that the most important problems is the income problem.