Tasvîr-i Efkâr Gazetesi üzerine bir inceleme (Yıl: 1917/ Sayı: 1968-2327)
A study on Tasvîr-i Efkâr Newspaper (Year: 1917/ İssue: 1968-2327)
- Tez No: 591608
- Danışmanlar: DOÇ. DR. RAMİS KARABULUT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gazetecilik, Türk Dili ve Edebiyatı, Journalism, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Tasvîr-i Efkâr, I. Dünya Savaşı, 1917 Türk Basını, Tasvîr-i Efkâr Newspaper, World in War Years, 1917 Turkish Press
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 411
Özet
Bu çalışmada Şinasi tarafından 27 Haziran 1862 yılında yayımlanmaya başlanan Tasvîr-i Efkâr gazetesinin 1917 yılını ihtiva eden (1968-2327) sayıları incelenmiştir İlgili sayılar İstanbul Büyükşehir Belediyesi Atatürk Kitaplığı'ndan temin edilmiştir. Daha sonra bu sayılar incelenerek“İçindekiler Tablosu”oluşturulmuştur. İçindekiler Tablosu“Satır Numarası, Sayı, Tarih, Yazar Adı, Yazı Adı ve Türü”olmak üzere yedi sütundan meydana gelmiştir. Çalışma dört bölümden oluşmaktadır. Bu bölümler şu şekildedir:“Giriş, İnceleme, Tahlilî Fihrist ve Seçilmiş Metinler”dir. Giriş bölümünde 20. Yüzyılda Osmanlı Devleti'nin Genel Durumu ve II. Meşrutiyet Dönemi Türk Basını hakkında genel bir bilgi verilmiştir. İnceleme bölümünde gazete, şekil ve muhteva özellikleri bakımından değerlendirilmiş, yazar kadrosu hakkında da bilgi verilmiştir. İçindekiler Tablosu da bu bölümde yer almaktadır. Tahlilî Fihrist bölümü, Yazılar, İlanlar ve Reklamlar ve Görsel Malzeme olmak üzere üç ana başlık altında gruplandırılmıştır. Yazılar kendi arasında,“Yazar Adına Göre Yazılar, Konularına Göre Yazılar ve Türlerine Göre Yazılar”şeklinde sınıflandırılmıştır. İlanlar ve Reklamlar ana başlığı altında İlanlar ve Reklamlar ayrı ayrı sınıflandırılmıştır. Görsel Malzeme, Fotoğraflar, Haritalar, Karikatürler ve Resimler olarak dört başlık hâlinde sınıflandırmaya tabi tutulmuştur. Dördüncü bölüm Seçilmiş Metinler'dir. Bu bölümde öncelikli olarak şiir, roman tefrikası, fıkra, makale gibi edebî değeri yüksek olan metinlerin günümüz Türkçesi'ne aktarılmasına özen gösterilmiştir. Bunun yanı sıra Çanakkale Savaşı ve Bolşevik İhtilâli gibi önemli tarihî olayları anlatan yazılar da günümüz Türkçesi'ne aktarılmıştır. Gazeteler, tarihin aydınlatılmasında en önemli kaynaklardan birisidir. Şinasi'nin 1862 yılında çıkarmaya başladığı Tasvîr-i Efkâr gazetesi birçok kez kapatılmış olsa da 1949 yılına kadar çok uzun bir süre yayım hayatına devam etmiş ve tarihte yaşanan çok önemli olaylara şahitlik etmiştir. 1917 yılına ait siyasî, kültürel, ekonomik ve edebî açıdan birçok bilgiye Tasvîr-i Efkâr gazetesinde rastlayabiliriz.
Özet (Çeviri)
İn this study, the numbers of the newspaper Tasvîr-i Efkâr, which was published by Şinasi on June 27, 1862, containing the year 1917 (1968-2327) were examined. Relevant numbers were obtained from Istanbul Metropolitan Municipality Ataturk Library. Then, these numbers were examined and“Table of Contents”was formed. Table of Contents“Line Number, Number, Date, Author Name, Article Name and Type”consist of seven columns. The study consist of four parts. These sections are follows:“Introduction Analysis, Analysis and Selected Texts”. İn the introduction part, the general situation of the Ottoman Empire in the 20th century and II.a general information about the Turkish Press in the Constitutonal Monarchy Period is given. İn the examination section, the newspaper was evaluated in terms of shape and content characteristics and information was given about the staff of the authors. The Table of Contents is also included in this section. The Analysis Directory section is grouped under three main headings as Articles. Adevertisements and Advertisements and Viusal Materials. The articles are classified among themselves as Articles by Author name, Articles by Subject and Articles by Type Classifieds and Advertisements are classified separately under the heading Ads and Advertisements. Visual Materials, Photographs, Maps, Cartoons and Pictures are classified into four categories. The fourth section in Selected Texts. İn this section, priority is given to transferring texts with high literary value such as poetry, novel serializaton, jokes, articles to contemporary Turkish. İn addition to this, writings describing the important historical events such as Çanakkale War and Bolshevik Rovolution were translated into modern Turkish. Newspaper are one of the most important sources in illuminating history. Altough the Tasvîr-i Efkâr newspaper which Şinasi started to publish in the 1862, was closed many times, it continued its publication life for a very long time until 1949 and witnessed many important events in history. Political, cultural economic ant literary information af the year 1917 can be found in the newspaper Tasvîr-i Efkâr.