Çocuk evleri sitesinde yürütülen yaygın din eğitimi faaliyetleri (Adana örneği)
Extensive religion education activities conducted in children house building complex (Example of adana )
  1. Tez No: 591614
  2. Yazar: FADİME TAŞ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUSTAFA ÇOBAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Sosyal Hizmetler, Education and Training, Social Services
  6. Anahtar Kelimeler: Din Eğitimi, Yaygın Din Eğitimi, Sosyal Hizmet, Religious Education, Common Religious Education, Social Service. (works)
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 108
Özet
Ġnsan içerisinde yaĢadığı toplumdan bağımsız düĢünülemez. Topluma uyum sağlama konusunda yaĢadığı toplumun inancını, kültürünü, ahlaki değerlerini tanıması bireyin hayatını daha da kolaylaĢtıracaktır. Normal Ģartlarda ailede öğrenilmesi gereken bu nitelikler, Korunmaya Muhtaç Çocuklar için özel bir eğitimle mümkün olabilecektir. Özellikle ailelerinden uzak, bir takım travmalar yaĢamıĢ, hayatın zorluklarıyla tek baĢına mücadele edemeyecek durumda olan bu çocuklar için, dinin iyileĢtirici gücü önem taĢımaktadır. Bu bağlamda ilk adım, Diyanet ĠĢleri BaĢkanlığı ve Aile, ÇalıĢma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı arasında 2007 yılında imzalanan protokolle baĢlamıĢtır. 2011 yılında kapsamı geniĢletilerek yenilenen protokolle, günümüze kadar din hizmetleri devam etmektedir. Yaptığımız taramalarda, 2007 yılında baĢlayan bu din hizmetiyle ilgili her hangi bir bilimsel çalıĢmanın yapılmadığını tespit ettik. Korunmaya Muhtaç Çocuklar açısından önemsediğimiz bu hizmeti, Adana ölçeğinde değerlendirerek, din görevlilerinin bu konudaki görüĢ ve önerilerini alarak, eğitimin daha etkin ve verimli bir hale gelebilmesi için neler yapılmasını gerektiği araĢtırmak istedik. Bu amaçla 2009-2018 yılları arasında Adana Çocuk Evleri Sitesinde görev yapan personellerle mülakatlar yapılmıĢtır. AraĢtırma sonucunda din hizmetinin verimliliği için aslî görevi Çocuk Evleri Sitesi olan, bu alanda kendini yetiĢtirmiĢ nitelikli personele ihtiyaç duyulduğu, materyaller konusunda eksikliklerin olduğu, personellerin görevlendirilmeden önce özel bir eğitime tabi tutulmadığı, DĠB tarafından bir ders programının hazırlanmadığı, ders saatinde çocukların baĢka etkinliklere götürüldüğü gibi hususlar tespit edilmiĢtir. Bu hususta karĢılaĢılan sorunlarla ilgili, görüĢ ve önerilerimizi de çalıĢmamıza ekledik.
Özet (Çeviri)
Man cannot be considered independent from the society in which he lives. Recognizing the belief, culture and moral values of the society that they live in to adapt to the society will make life easier for the individual. Under these conditions, these qualifications which will be learned in the family will be possible with special education for Children in Need of Protection. Especially for the children who have experienced some traumas away from their families and who cannot fight the difficulties of life alone, the healing power of religion is important. In this context, the first step started with the protocol signed between the Directorate of Religious Affairs and the Ministry of Family, Labor and Social Services for the first time in 2007 and was renewed in 2011. The scope of the updated protocol signed in 2018 has been widened and these services are still in progress. In our surveys, we found that there was no scientific study about this religious service that started in 2007. We wanted to evaluate this service, which we care about for children in need of protection, on Adana scale and to get the opinions and suggestions of religious officials about this issue and to investigate what should be done in order to make education more effective and efficient. For this purpose, interviews were conducted with the personnel working in Adana Children's Houses Estate between 2009-2018. As a result of the research, the primary duty for the efficiency of religious services is the need for qualified personnel who have trained themselves in this area, there are deficiencies in the materials, the personnel are not subjected to a special training before being assigned, a lesson program is not prepared by DĠB and the children are taken to other activities during the course hours. issues have been identified. We have added our opinions and suggestions regarding the problems encountered in this matter to our study.