Sâmiha Ayverdi'nin eserlerinde mimarî
Architecture in the works of Samiha Ayverdi
- Tez No: 591719
- Danışmanlar: PROF. DR. KAZİM YETİŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sanat Tarihi, Türk Dili ve Edebiyatı, Art History, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Yeni Türk Edebiyatı, Sâmiha Ayverdi, Mimari, Sanat, Türk Sanatı, New Turkish Literature, Sâmiha Ayverdi, architectural, art, Turkish art
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 265
Özet
Yeni Türk Edebiyatımıza kırkın üzerinde eser kazandıran Sâmiha Ayverdi Hanımefendi, Osmanlı Devleti'nin son dönemlerinden, kuruluş dönemine, mütareke yıllarından, Cumhuriyet dönemine kadar tanıklık etmiş; içinde yaşamış olduğu topraklara ve medeniyete karşı kayıtsız kalmayıp bunları neşretmiştir. Bu eserlerinde sıkça çocukluğunun da geçtiği köşklerden, yalılardan, konaklardan ve diğer mimari unsurlardan da bahsetmiştir. Bu mimari unsurlardan bahsederken Türk sanatının ince zevkini okuyucularına büyük bir ustalıkla aktarmıştır. Türk Edebiyatında roman, deneme, şehir hayatı, tarih türünde eserler vermiş, özellikle klasik şehir kültürünü kitaplarında anlatan yazarımızın daha çok Türk mimarisi hakkında söylediklerini, değerlendirmelerini, bilhassa 1950'den sonraki değişmeleri yorumlamasını inceledik. Öte yandan yazarın geçmişe ve dönemine tuttuğu aynayı okuyuculara vermenin faydalı olacağını düşünüyoruz. Bildiği gibi özellikle İstanbul, 1950'den sonra çok değişikliklere uğramıştır. Yazarımız sadece bunların şahidi değil, aynı zamanda da değerlendiricisidir.
Özet (Çeviri)
Sâmiha Ayverdi, who brought more than forty literary work to our New Turkish Literature, witnessed from the last periods of Ottoman Empire to İndependence period, from the cease-fire years to Rebublic period; issued these topics by not being unconcerned to the civilization and land she lived. Also, in her Works she often mentioned about mansion, villa and waterside residence, she spent her childhood, and other architectural facts. While mentioning these architectural facts, she transferred sophistication of Turkish art to readers with great skill. Although our writer worked on novel, essay, country life and history, especially classical city culture in her books, we have studied on mainly the writer's statements, evaluations about Turkish architecture, most of all her comments about the changes after 1950. In other respects, we have thought that the mirror of our writer to the past and her period will be useful for the readers. As known, İstanbul changed especially after 1950. Our writer is not only the witness of these period but olso the evaluator.