Cross-sector collaboration in disaster risk reduction - study in Turkey's urban context
Afet risk azaltmada sektörler arası ı̇şbirlikleri: Türkiye'de kent bağlamında ı̇nceleme
- Tez No: 591720
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖMÜR NECZAN ÖZMEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: afet, afet risk azaltma, işbirliği, paydaş yaklaşımı, kent, kamu, özel sektör, sivil toplum, disaster, disaster risk reduction, mitigation, collaboration, urban, cross-sector collaboration, stakeholder approach, public sector, civil society, private sector, Turkey
- Yıl: 2019
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme (İngilizce) Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Yönetimi ve Organizasyon Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 135
Özet
Türkiye'de afete yatkinlık ve hızlı kentleşme, afetlerin etkilerini ele almak ve bunlarla başa çıkabilmek için farklı aktörlerin afetlerin öncesi, sırası ve sonrasina aktif katılıminı gerekli kılmaktadır. Günümüzdeki afet yönetimi ve araştırmalarinda, hem afet öncesi hem de sonrası aşamalarda rolleri olan“risk azaltma”ya artan önem de göze çarpmakta, değişiklikler göstermektedir. Bu değişiklik, farklı ilgi alanları ve talepleri olan paydaşlarin afet riski azaltma çabalarina nasıl/neden katılmaları gerektiği hakkindaki soruları beraberinde getirmektedir. Paydaşlarin afet risk azaltma (DRR) çalışmalarina katılımı, bazı çevreler tarafindan çoğunlukla çeşitli aktörler arasindaki bağlantılarla ilgilenen farklı yaklaşımlar benimsenerek araştırılmıştır. Bununla birlikte, araştırmacı“kimlerin”dahil olması ve aralarindaki bağlantılarin araştırılması dışinda belirli aktörlerin bu çalışmalara“neden”dahil olmaları gerektiği ile aktörlerin algı ve motivasyonlarinin araştırılmasinin gerekliliğine de inanmaktadır, bu sebeple ilgili tezde de Paydaş Yaklaşımı'nı dahil ederek yukarıda bahsedilen konuya değinmektedir. Bu bilgiler doğrultusunda, bu tez kamu, özel sektör ve sivil toplum sektörünün şehir bağlamindaki afet risk azaltma çalışmalarindaki işbirliklerine odaklanmıştır. Tez, aktörlerin işbirliği süreçleri ve genel sorunlara bakış açılarinı, görüşmelere ve doküman analizlerine dayanarak belirleme amaçlı bir araştırmanin bulgularinı özetlemektedir. Tez aynı zamanda DRR'de etkili bir işbirliği için bir model önermeyi amaçlamaktadır. Bunu yaparak, işbirliğindeki zorlukları ve faydaları ve oyuncularin neden işbirliği süreçlerine dahil olmak istemediklerini öğrenmek temel hedefler arasindadır. Yukarıda belirtilen araştırma yöntemlerine dayanarak, bulgular niteliklerin ve motivasyonlarin karar alma sürecini etkileyen faktörlerden bağımsız olarak düşünülmemesi gerektiğini göstermektedir. DRR'deki mevcut eğilim ve niteliklerle ilgili mümkün olan en gerçekçi resmi çizen araştırmacı, esnek ancak yapılandırılmış kurumsal tasarım önererek stratejik, operasyonel ve taktiksel düzeyde işbirliğinin gerekliliğini savunmaktadır.
Özet (Çeviri)
In Turkey, disaster susceptibility and rapid urbanization necessitated active participation of actors in dealing with disasters in reduction phase. Researches on connections of stakeholders in disaster risk reduction (DRR) have been carried out, but apart from“who”must be included and/or“which”connections they have, asking“why”and understanding motivations, attributes towards collaborations would provide better insights for realizing intended efforts. Therefore, this thesis examines the cross-sector collaboration among public, private, and civil society sectors in natural disaster risk reduction efforts in the cities by applying Stakeholder Approach. It summarizes findings from an investigation identifying actors' perspectives towards collaboration, elaborates barriers, benefits of collaboration based on interviews, document analyses. It also proposes a model for effective collaboration. The findings suggest that there are different but interconnected motivations. Having drawn the most realistic picture as possible regarding the current trend in and attributes towards DRR, the researcher claims the necessity of strategic, operational and tactical level collaborations by making recommending flexible but structured organizational design; profiling, clustering and identifying resources, terminology, focal points and sine qu non's; establishing databases that include templates and roadmap documents; using leaders in the process; setting up platforms; and establishing follow-up mechanism is needed. It also provides a ground for future possible academic and empirical works by making“collaborations”an integral element, also leverages the potential of each stakeholder for better collaboration.