Almanya ile mukayeseli olarak Türkiye'de hemşirelerin görev alanı
Germany in comparison with the task area of nurses in Turkey
- Tez No: 591761
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET HAKAN HAKERİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Sağlık Kurumları Yönetimi, Nursing, Health Care Management
- Anahtar Kelimeler: Hemşirelik, Görev Alanı, Yetki, Almanya, Nursing, Task Area, Authority, Germany
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Hastane ve Sağlık Kur. Yön. Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 102
Özet
Bu çalışmada Almanya ile mukayeseli olarak Türkiye'de hemşirelerin görev alanı ayrımının belirlenmesi esas alınmıştır. Bununla birlikte Almanya'nın sağlık sistemindeki bu ayrımın Türkiye'yle karşılaştırılarak uygulanabilir olup olmadığı, uygulanabilir olduğu durumlarda hemşirelerin görev ve sorumluluklarının nasıl olacağı tartışılmıştır. Bununla birlikte çalışmanın birinci bölümünde problemin tespiti, çalışmanın amacı, metodolojisi ve ünitelerin planı ortaya konulacaktır. Çalışmanın ikinci bölümünde ise Türkiye'de hemşirelerin görev alanlarına, Türkiye'deki hemşirelik mevzuatına, Türkiye ve Almanya'nın karşılaştırılmalı sağlık istatistiklerine, Almanya'nın diğer ülkelere kıyasla neden çalışmaya dâhil edildiğine ve Almanya'nın“Bakım Mesleği Hakkında Kanun”taslağına göre hemşirelerin görev alanı ayrımına yer verilecektir. Yine bu bölümde hemşirelerin görev ve yetkilerine değinilecek olup Türkiye'de kanun ve yönetmeliklerin eksikliklerine de yer verilecektir.
Özet (Çeviri)
The are of thesis study, in comparison with Germany Determination of the nurses involved distinction is based in Turkey. However, Germany's health system whether it is applicable in comparison with Turkey this distinction, how the nurses where applicable duties and responsibilities were discussed. However, in the first part of the study, the determination of the problem, the aim of the study, the methodology and the plan of the units will be presented. In the second part of the study in Turkey at the nursing fields, nursing legislation in Turkey, and Turkey to Germany's comparative health statistics, why compared to Germany's other countries that were included in the study and Germany's“Law on the Care Profession”duty of nurses according to the draft field separation. Again this section is to be referred to the nurses' duties and powers will also be provided to the lack of laws and regulations in Turkey.