Miyokard infarktüsü geçirmiş bireylerin travma sonrası büyüme, bağlanma stilleri ve başa çıkma tutumları açısından incelenmesi
Investigation of individuals with myocardial infarction in terms of post traumatic growth, attachment styles and coping styles
- Tez No: 591780
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SERHAT YÜKSEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Miyokard İnfarktüsü, Travma Sonrası Büyüme, Bağlanma Stilleri, Başa Çıkma Tutumları, Myocardial Infarction, Post Traumatic Growth, Attachment Styles, Coping Styles
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Maltepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
Araştırmamızda Miyokard İnfarktüsü (MI) geçirmiş bireyler travma sonrası büyüme, bağlanma stilleri ve başa çıkma tutumları açısından incelendi ve karşılaştırıldı. MI geçmişi olan bireyler ile MI geçmişi olmayan bireyler bağlanma stilleri açısından incelendi. Araştırmada MI geçmişi olan 119, MI geçmişi olmayan 43 katılımcı yer aldı. Araştırmada Travma Sonrası Büyüme Envanteri, İlişki Ölçekleri Anketi, Başa Çıkma Tutumlarını Değerlendirme Ölçeği ve Sosyodemografik Form kullanıldı. Analiz sonuçlarına göre, MI geçmişi olan kadın katılımcıların travma sonrası büyüme puanlarının erkek katılımcılara göre daha yüksek olduğu bulundu (p= 0.014). Yaş değişkeni ile travma sonrası büyümenin alt ölçeklerinden başkalarıyla ilişkilerde değişim arasında zayıf bir pozitif ilişki bulundu (r= 0.204, p= 0.031). MI sonrası geçirilen süre arttıkça, travma sonrası büyüme de artmaktadır (p= 0.005). MI geçirmiş bireylerde travma sonrası büyüme ile saplantılı bağlanma (r= 0.287, p=0.002), dini başa çıkma (r= 0.203, p=0.033), geri durma (r= 0.226, p=0.018), duygusal sosyal destek (r= 0.240, p=0.011) ile pozitif, şakaya vurma (r= -0.200, p=0.035) ile negatif ilişki bulundu. MI sonrası geçen sürenin (p= 0.015) ve dini başa çıkma tutumunun (p= 0.032) travma sonrası büyüme için yordayıcı etkiye sahip olduğu bulundu (B= 0.985, t = 2.175, p < 0.001). MI geçmişi olmayan ve MI geçmişi olan bireyler bağlanma stilleri açısından incelendiklerinde, güvenli bağlanma (p= 0.005) ve kayıtsız bağlanma (p= 0.017) puanlarının MI geçmişi olan bireylerde daha yüksek olduğu, korkulu bağlanma puanının (p= 0.035) MI geçmişi olmayan bireylerde daha yüksek olduğu bulundu. Sonuçlar literatür ışığında tartışıldı.
Özet (Çeviri)
In our study, individuals with Myocardial Infarction (MI) were examined and compared in terms of posttraumatic growth, attachment styles and coping styles. Also, Individuals with MI and individuals without MI were examined in terms of attachment styles. 119 people with MI and 43 people without MI participated in the study. In our study, Posttraumatic Growth Inventory, Relationship Scales Questionnaire, COPE Scale and Sociodemographic Form were used. According to the results of analysis, post-traumatic growth scores were higher in female participants with MI than male participants with MI (p = 0.014). A positive correlation was found between age variable and change in interpersonal relationships subscale of post-traumatic growth (r = 0.204, p = 0.031). As the duration after MI increased, post-traumatic growth also increased (p = 0.005). Post traumatic growth has positive correlation with preoccupied attachment (r = 0.287, p = 0.002), religious coping (r = 0.203, p = 0.033), restraint (r = 0.226, p = 0.018), use of emotional social support (r = 0.240, p = 0.011) and negative correlation with humor (r = -0.200, p = 0.035). The duration after MI (p = 0.015) and religious coping (p = 0.032) were found to have a predictive effect on posttraumatic growth (B= 0.985, t = 2.175, p < 0.001). Individuals without MI history and with MI history were examined in terms of attachment styles. Secure attachment (p = 0.005) and dismissing attachment (p = 0.017) scores were higher in individuals with MI history, fearful attachment score (p = 0.035) was found to be higher in individuals without a history. The results were discussed in the light of literature.