Hayat bilgisi ders kitaplarının Türkiye yeterlilikler çerçevesinde yer alan anahtar yetkinlikler açısından incelenmesi
Examination of life science textbooks according to the key competenci̇es in Turkey competenci̇es framework
- Tez No: 591814
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AHU TANERİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Hayat Bilgisi, Ders Kitabı, Anahtar Yetkinlik, Nitel Araştırma, Life Science, Textbook, Key Competence, Qualitative Research Page
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sınıf Öğretmenliği Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
Bu çalışmada Hayat Bilgisi ders kitaplarının Türkiye yeterlilikler çerçevesinde yer alan anahtar yetkinlikler açısından incelenmesi amaçlanmıştır. Bu kapsamda 'Anadilde iletişim', 'Yabancı dillerde iletişim', 'Matematiksel yetkinlik ve bilim/teknolojide temel yetkinlikler', 'Dijital yetkinlik', 'Öğrenmeyi öğrenme', Sosyal ve vatandaşlıkla ilgili yetkinlikler', 'İnsiyatif alma ve girişimcilik', 'Kültürel farkındalık ve ifade' olmak üzere toplam 8 anahtar yetkinlik sınıf ve ünitelere göre taranarak incelenmiştir. Araştırma nitel araştırma modeli kapsamında durum çalışması yöntemi ile gerçekleştirilmiştir. Çalışmada kolay ulaşılabilir durum örnekleme yöntemi ile 2018-2019 eğitim öğretim yılında ilkokullarda okutulmakta olan Talim Terbiye Kurulu Başkanlığı tarafından onaylanmış ve 1., 2. ve 3. sınıf hayat bilgisi ders kitapları anahtar yetkinlikler açısından taranmıştır. Araştırma bulgularına göre tüm sınıflar bazında en fazla üçüncü sınıf hayat bilgisi ders kitabında 'Sosyal ve vatandaşlıkla ilgili yetkinlikler'e yer verildiği görülmüştür. Yine 'Anadilde iletişim' ve 'Matematiksel yetkinlik ve bilim/ teknolojide temel yetkinlikler'e tüm sınıf düzeylerinde yüksek oranda yer verildiği görülmüştür. Buna karşın 'Yabancı dillerde iletişim' ve 'Dijital yetkinlikler'e ise tüm sınıf düzeylerindeki kitaplarda düşük oranda yer verilmiştir. Araştırma bulgularına dayalı olarak Hayat Bilgisi dersi öğretim programlarının hazırlayıcılarına, öğretmenlerine ve araştırmacılara yönelik önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, the Life Science textbook is intended to be examined in terms of key competencies within the framework of Turkey's key qualifications.. In this context, total of 8 key competencies like“Communication in mother tongue”,“Communication in foreign languages”,“Mathematical competence and basic competencies in science / technology”,“Digital competence”,“Learning to learn”,“Social and citizenship related competencies”,“Taking initiative and entrepreneurship”,“ cultural awareness and expression”were serached and examined. The research was conducted with the case study method within the scope of qualitative research model. The study was carried out by using easily accessible case sampling method. In the 2018-2019 academic year, 1st, 2nd and 3rd grade life science textbooks which were approved by the Board of Education and is being taught in primary schools were searched for key competencies. According to the findings of the study, it was observed that“social and citizenship-related competencies”mostly take place in the third year sciences of life books on all classes basis. It was also observed that“Communication in mother tongue”and“Mathematical competence and basic competences in science / technology”were given a high rate at all grade levels. On the other hand,“Communication in foreign languages”and“Digital competencies”are low in all classroom levels. Based on the findings of the research, suggestions were made to the preparers, teachers and researchers of the Life Science curriculum.