Sivas çifte minareli medresenin 3 boyutlu modellenmesi
3D modeling of Sivas double minaret madrasa
  1. Tez No: 591889
  2. Yazar: AHMET KUŞAKOĞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SULTAN MURAT TOPÇU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sanat Tarihi, Art History
  6. Anahtar Kelimeler: Sivas, Çifte Minare, Anadolu Selçuklu Medreseleri, Restitüsyon, Sivas, Double Minaret, Anatolian Seljuk Madrasas, Restitution
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sanat Tarihi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sanat Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 228
Özet
Çalışmada Sivas merkezde yer alan Çifte Minareli Medresenin yıkılmış olan bölümlerinin kazı ile ortaya çıkartılan veriler ve karşılaştırmalı çalışma sonucunda plan, kesit, görünüş ve 3 boyutlu çizimlerle restitüsyon denemesinde bulunulmuştur. Anadolu Selçuklu döneminin en önemli eserleri arasında yer alan yapının büyük kısmı ne yazık ki yıkılmış durumdadır. Çifte Minareli Medrese ön cephe dışında maalesef özgün durumunu koruyamamıştır. Ayakta kalan ön cephenin de kuzey duvarının bir bölümü yıkık durumdadır. Ön cephe dışında yapı hakkında bize genel bilgi veren izlere ise 1964 yılında yapılan kazılar sayesinde ulaşmaktayız. Mevcutta yok olan elemanların bazılarının izleri bulunmaktadır. İncelenen medreseler ile yapılan karşılaştırmalı çalışma sonucu yok olan elemanlar hakkında bilgi sahibi olunmuştur. Özgün yapı elemanları, yapıdaki diğer örnekler, yazılı ve sözlü kaynaklar ve karşılaştırmalı çalışma ışığında tespit edilip çizimlere aktarılarak restitüsyon denemesinde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
In this thesis, a restituion experiment with plan, section, appearance and 3d drawings is applied to the Double Minaret Madrasah located in the center of Sivas according to the excavation data of the demolished parts and comparative studies. The major parts of Double Minaret Madrasah which is one of the most important structure in Anatolian Seljuk period is demolished. This building, unfortunately, has not been able to maintain its original status except façade. In addition, a part of the northern Wall of the standing façade is in ruins. The traces giving information about this building except façade were found through excavations in 1964. There are traces about some of the structures which are currently destroyed. As a result of examined madrasas and the comparative study with other madrasas inform about these destroyed structures. Consequently, in this thesis, the restitution experiment with drawings was carried out by identifying the original building elements, other examples in the building, written and oral sources and comparative studies.