Stress distribution of endontically treated maxillary anterior teeth restored with glass fiber posts and dentin posts: 3d finite element analysis
Cam fiber post ve dentin postlarla restore edilen endodontik tedavi görmüş maksiller ön dişlerin gerilme dağılım değerlendirmesi: 3D sonlu elemanlar analizi
  1. Tez No: 591895
  2. Yazar: MOHAMED KAMAL ELSAYED MOHAMED
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ŞEBNEM BEGÜM TÜRKER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Dentin postu, fiber post, üç boyutlu sonlu elemanlar analizi, Dentin post, fiber post, three-dimensional finite element analysis
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 110
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı oblik, vertikal ve yatay yükler altında oluşan gerilme dağılımlarını dentin posta ve fiber posta konik ve paralel tasarımlarla analiz etmektir. Model daha sonra stres dağılımındaki sayısız parametrenin sonuçlarını analiz etmek için simülasyonlar üretmek üzere üretilmiştir. Gereç ve Yöntem: 6 element içeren 3B sonlu eleman modeli; çekirdek, dentin, post, PDL, mine ve kemik. Bu birimlerin hepsinin iyi oturtulduğu ve yönlendirildiği kabul edildi ve tüm malzemeler homojen, izotropik, doğrusal ve elastikti. Tüm malzemelerin homojen, izotropik, doğrusal, elastik olduğu ve tüm birimlerinin iyi oturtulduğu kabul edildi. İki gönderi tasarımı sunulmuştur; (1) konik tasarım. (2) Paralel taraflı. Paralel tasarım. Dikey, oblik ve yatay yükler uygulandı. Pro / Engineer yazılım sistemi sayesinde, ANSYS ticari paketinin yanında, dört model oluşturuldu, (1) Konik fiber post. (2) Konik dentin post. (3) Paralel taraflı fiber post. (4) Paralel taraflı dentin postu. Stresler hesaplandı, post işlendi ve sonuçlar grafik şeklinde gösterildi. Bulgular: Oblik yükten kaynaklanan maksimum von Mises stresi, yaklaşık 316 MPa ile 327 MPa arasında değişmekteydi, aksiyal yükleme durumuyla ilgili olarak, maksimum von Mises stres değerleri, yaklaşık 124 MPa ile 137 MPa arasında değişmekteydi. Hem aksiyal hem de eğoblikik oblik yüklemede maksimum von Mises stresinin ortalama değerlerini hesaplandığında, 1 ve 2 model diş yapısı 225.5 MPa değeriyle en düşük gerilmeleri gösterdiği görülürken, model 3, paralel taraflı cam fiber postun 227 MPa değeriyle en yüksek stress değerini gösterdiği görülmüştür. Sonuç: Dentin postları, stres dağılımı ile ilgili pozitif özelliklere sahip yeni bir post materyalidir. Ek olarak, dentin postundan daha sert olan fiber post, yükleme sırasında dentin için daha fazla stres iletir. Yatay yükleri, oblik yükler takip eder, stres oluşumunda dikey yüklerden daha fazla etkili olduğu için tehlikelidir.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of study is to analyze the stress distributions exerted under vertical, oblique, and horizontal loads to dentin post and fiber post with tapered and parallel designs. The model was fabricated to analyze outcomes of numerous parameters on distributions of stress. Material and Method: A 3D finite element model containing 6 elements; core, dentin, post, PDL, Enamel, and bone. All units assumed to be well seated, homogenous, isotropic, linear and elastic. Two designs of posts were presented; (1) tapered design. (2) Parallel design. Vertical, oblique, and horizontal loads were applied. Through Pro/Engineer software system, beside package ANSYS, four models were created, (1) Tapered fiber post. (2)Tapered dentin post. (3) Parallel fiber post. (4) Parallel dentin post. Stresses were calculated, and post was processed, and the results were illustrated in graphic forms. Results: maximum von Mises stresses generated from oblique ranged from 316 MPa to 327 MPa approximately, concerning axial loading, maximum von Mises stress values ranged from 124 MPa to 137 MPa approximately. Maximum von Mises stresses generated from horizontal load ranged from 505 MPa to 518 MPa. By calculating mean values of maximum von Mises stress in three loads, it had been found that model 1, tapered fiber glass post, showed the highest mean value stresses on tooth structure (322.5 MPa), while model 4, parallel sided dentin glass post, showed the lowest mean value stresses (319 MPa). Conclusions: Dentin posts are a recent post material with positive characteristics in relation to stress distribution. In addition, Fiber post, being more rigid than dentin post, transmit more stresses to dentin during loading. Horizontal loads are most dangerous, followed by oblique loads then vertical loads. Parallel-sided posts transmit less stresses than tapered posts due to the wedging effect of tapered posts.