Zonguldak'ın yerel tarihi ve öğretimi: Kömürün bulunmasından 1938'e
Local history and teaching of the Zonguldak: Form the discovery of the coal to 1938
  1. Tez No: 591898
  2. Yazar: FERİDE YILMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CEMAL AVCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Zonguldak, Kömür, Yerel Tarih Öğretimi, Sosyal Bilgiler, Zonguldak, Coal, Local History Teaching, Social Studies
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sosyal Bilgiler Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 127
Özet
Bu tez üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde genel bir giriş yapıldıktan sonra araştırmanın problem durumu, amacı, önemi, sınırlılıkları ve varsayımları yer almaktadır. İkinci bölümde ise Zonguldak ve havalisinin geçirdiği tarihsel süreç ele alınmıştır. Bu tarihsel süreç içinde önce kömürün bulunmasına kadar geçen dönemler kısaca özetlenmiş, ardından kömürün bulunmasından 1938'e kadar geçen dönem daha ayrıntılı bir şekilde incelenmiştir. Bu tarihsel gelişim içerisinde Atatürk'ün, Türkiye Cumhuriyeti Devleti'ni modern, gelişmiş bir devlet haline dönüştürmek için hayata geçirdiği projeleri Zonguldak şehri örneğinde izaha çalışılmıştır. Zonguldak, Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin ilk şehirleştirilen yeri olmakla birlikte sosyal, kültürel, mimari ve sanayi alanındaki gelişiminden dolayı Genç Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin en modern şehirlerinden biri olarak maden şehri olmaktan öteye geçmiştir. Üçüncü bölümde ise Zonguldak'ın yerel tarih öğretiminin Sosyal Bilgiler dersi kapsamında ne kadar yer aldığı ortaya konmaya çalışılmıştır. Bunun için Zonguldak ili merkez ve ilçelerinde görev yapan 15 İlköğretim Sosyal Bilgiler öğretmenine yarı yapılandırılmış görüşme formu uygulanarak Sosyal Bilgiler dersinde yerel tarih öğretimine ne kadar yer verildiği ve nasıl yer verilmesi gerektiğiyle ilgili bilgiler ortaya konmaya çalışılmıştır. Yarı yapılandırılmış görüşme uygulanan 15 Sosyal Bilgiler öğretmenin, mülakat sorularına verdikleri cevaplar kodlanarak analiz edilip yorumlanmıştır. Araştırmada elde edilen bulgulara göre Sosyal Bilgiler öğretmenlerinin yerel tarih öğretimi hakkında yeterli bilgi sahibi olmadıkları, yerel tarih ile ilgili çalışmaların programda yeterince yer verilmediği, yerel tarihe daha fazla yer verilebilmesi için Sosyal Bilgiler dersi saatlerinin arttırılması ve Türkiye genelinde yapılan sınavlara uygun olarak düzenlemesi gerektiğiyle ilgili sonuçlara varılmıştır. Araştırmanın sonunda, elde edilen bulgular ışığında problemin çözümüne ilişkin bazı öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
This thesis includes three parts . In the first part, after the general introduction, the problematic issues, its target, the significance and the assumption of the research are included. The historic process of Zonguldak and the vicinity are included in in the second part. In the historic process, primarily the term that the coal was discovered is summarized. Then the term from the discovery of the coal to 1938 is examined in detail. We tried to explain the projects which Atatürk applied for Turkish Republic in order to convert into modern, developed State and through the Zonguldak sample besides being the first legal city of new the state of Turkish Republic , Zonguldak is one of the most modern city of the new of Turkish Republic based on the cultural, social, architecture and industrial development, it is more than a coal city. In the third part, it is tried to be clarified that in scope of Social Studies class, how much time is parted to the local history of Zonguldak. 15 Primary School Teachers, having classes on Social Studies are applied to Semi-structured interview, it is tried to be clarified that how much time is given to the local history in their classes and how much it should be given. The answers given by 15 Social Studies Teachers, Semi-structured interviewed was coded and analyzed. Based on the findings gotten from the research, it is understood that Social Studies teachers don't have adequate information on the local History of Zonguldak, the study on local History of Zonguldak is not included in their schedule. In order to give importance to the local history of Zonguldak ,the classes for Social Studies should be increased and it should be arranged according to the exams given by Turkish Intuitions ingeneral .At the end of the research, in scope of the findings, some advices were given regarding the resolution of the problem.