Kemanda akor tekniği: Henri Vieuxtemps op.37 no.5 keman konçerto'sunda akor kullanımı ve çalışma önerileri
Chord technique in violin: Vhord application and working recommendations in Henri Vieuxtemps op.37 no.5 violin concerto
- Tez No: 591899
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞENOL AYDIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Müzik, Education and Training, Music
- Anahtar Kelimeler: Keman, Yay, Akor, Henri Vieuxtemps, Violin, Bow, Chord, Henri Vieuxtemps
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Müzik Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
Bu çalışmada, 19. yüzyılda yaşamış ünlü kemancı, eğitimci ve besteci olan Henri Vieuxtemps'ın 5. Keman Konçertosu'nu örnek alarak kemanda akor çalma problemlerine çözüm olması amaçlanmıştır. Keman yayının tarihsel gelişimi, kemanda tek ses, çift ses ve daha sonra akor örnekleri incelenmiştir. Henri Vieuxtemps'ın hayatı, 5. Keman Konçertosu'ndaki akorlar için çalışma teknikleri örneklerle anlatılmak istenmiştir. Kemanda başarılı bir şekilde akor çalmak isteyenler için etütler ve nota yazımlarıyla bir kaç çalışma yöntemi sunulmak istenmiştir. Günümüz keman repertuarında benzer akor pasajlarıyla karşılaşıldığında çalıcı için örnek bir çalışma olması amaçlanmıştır. Her çalıcının fiziksel özellikleri farklı olduğu için, tezde verilen örnekler bu özelliklere göre göz önünde bulundurulmalı ve çalıcının buna göre çalışmasını gerçekleştirmesi önem kazanmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study is aimed to be a solution to violin cord application by taking Violin Concerto No. 5 as an example which is composed by Henri Vieuxtemps, a famous violinist, teacher, and composer who lived in the 19th century. First, the historical development of the violin string, single chord, double chord, and then chord examples are investigated. The life of Henri Vieuxtemps and chords in his Violin Concerto No. 5 are explained with examples of study techniques. A few work plans are meant to be presented with the help of studies and notations to those who want to play the cords of a violin successfully. It is aimed to be an example study for the violinists in case of encountering similar chord excerpts in the modern violin repertoire. As every violinist differs in physical characteristics, the examples in this thesis should be taken into account in view of these facts and it is important for the violinist to practice considering these differences.