Bir toplumsal hareket olarak Wall Street işgali ve medyadaki temsili
The representation of occupy Wall Street in the media as a social movement
  1. Tez No: 591902
  2. Yazar: EMEL GENÇ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MURAT ERDEM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Amerikan Kültürü ve Edebiyatı, Sosyoloji, İletişim Bilimleri, American Culture and Literature, Sociology, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Amerikan Toplum Tarihi, Wall Street İşgali, Toplumsal Hareket, Protesto Gösterileri, Medya ve Sosyal Medya Temsilleri, American Social History, Occupy Wall Street, Social Movement, Protests, Media and Social Media Representations
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Amerikan Kültürü ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Amerikan Kültürü ve Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
20 yüzyılın ikinci yarısından itibaren Batıdaki sanayi toplumunun bilgi toplumuna dönüşmesi beraberinde iletişim süreçlerinde değişim ve dönüşümü meydana getirmiş; dijitalleşen dünya içinde bilginin üretilmesi, paylaşılması ve depolanması noktasında yepyeni paradigmalar ortaya çıkmıştır. Son dönem içerisinde Facebook ve Twitter gibi sosyal medya uygulamalarının gelişmesi ve toplumun önemli bir kesimi tarafından kullanılmaya başlaması ile de iletişim sistemleri alışılagelmiş anlamından uzaklaşmıştır. Dijital medyanın hızlı gelişimi ülke ve toplum genelindeki unsurların tamamının daha görünür ve daha kolay erişilebilir hale gelmesini sağlamıştır. Bu durum, çok daha şeffaf bir yapının ortaya çıktığı, bilgi alışverişinin çok daha etkili bir şekilde sağlandığı bir döneme geçiş yapıldığı yönünde değerlendirilmektedir. Tüm bu gelişmelerin etkisiyle, bugünün teknoloji dünyasında, bilgiye ulaşımın kolaylığı nedeniyle bilgi üretiminin artışı, teknolojik ilerlemeler ve dijital dünya sayesinde sosyal medyanın etkinliği, gücü ve yeri önem kazanmıştır. Son dönem toplumsal hareketlerin sosyal medya aracılığıyla yayılması bu gücün artan bir hızla tartışılmaya başlamasına neden olmuştur. 2011 yılının sonlarına doğru Amerika'da başlayan ve kısa sürede tüm dünyayı etkisi altına alan protesto hareketleri de sosyal medyadan gücünü kullanarak dünyanın pek çok yerinde ve birden fazla ülkede politik ve sosyal değişikliklere yol açmıştır. Bu çalışma genelinde toplumsal hareketlerden yola çıkarak, Wall Street İşgali olarak bilinen sosyal olayı hem toplumsal bağlamındaki nedenleri ve gelişimini, hem de sosyal medya üzerinde oluşturulan temsiller üzerinden çözümlemelerini ortaya koymayı amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
As the industrial society became an information society in the process, changes have occurred in communication processes; the production, sharing and storing of information, have shifted to a more independent period. With the development of social media applications such as Facebook and Twitter and being used by a significant part of the society in the last period, communication systems have been distanced from the usual meaning. The rapid development of digital media has made all elements of the country and society more visible and more accessible. This situation is considered to be a transition to a period in which a more transparent structure emerges, and information exchange is provided more effectively. With the effects of all these developments, in today's technology world, where the extension of information generation has increased because of easily access of information, technological developments and digital world; the impact, the power and the place of social media has gained importance. The spread of the recent social movements through social media, caused this power to be discussed at a more increasing rate. Towards the end of 2011, the very popular uprisings which started in the United States and quickly influenced the entire world has led to political and social changes around the world in more than one county. Within the scope of the study, the Wall Street Occupation was examined based on social movements. Together with the reasons, processes, distinctive features and global effects of the Occupy Wall Street Movement, the representations of the results of this occupation in the media were investigated.