Maruf Önal and the production of mid-twentieth century modern architecture in İstanbul
Maruf Önal ve İstanbul'daki 20. yüzyıl ortası modern mimarlık üretimi
  1. Tez No: 591921
  2. Yazar: TUĞBA TOK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TOMRİS ELVAN ALTAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Sanat Tarihi, Architecture, Art History
  6. Anahtar Kelimeler: Maruf Önal, İstanbul, Modern Mimarlık, Yirminci Yüzyıl Mimarlığı, Maruf Önal, İstanbul, Modern Architecture, Twentieth Century Architecture
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Tarihi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 192
Özet
Bu çalışma, 1940'lardan 1980'lere uzanan dönemde mimarlık pratiğinin önemli bir aktörü olan ve mimari uygulamalarının yanı sıra, eğitimci ve örgütçü kimliğiyle de mesleğe katkıda bulunmuş olan mimar Maruf Önal'ı (1918-2010) incelemektedir. Önal, değişik tipteki konutlardan iş yeri, dinlence-eğlence ve ulaşım yapılarına uzanan geniş bir çerçevede yapılar tasarlamıştır. Çoğu İstanbul'da yer alan bu yapılar, modern kent yaşamının rutin ihtiyaçlarını karşılamakta ve yirminci yüzyıl ortasında Türkiye'nin yapılı çevresinin“sıradan”modern mimarlık dokusunu oluşturmaktadır. Kendisini de“sıradan”bir mimar olarak nitelendiren Önal'ın yirminci yüzyıl ortası İstanbul'undaki mimarlık pratiği incelenirken, dönemin, gerek bireysel gerek ekip çalışmasıyla gerçekleştirilen ve modern kentsel yaşamın yenilikleriyle ortaya çıkan yapıların yeni işlevsel ihtiyaçlarını yanıtlamak üzere yeni estetik yaklaşımlar geliştiren mimarlık üretiminin değerlendirilmesi hedeflenmektedir
Özet (Çeviri)
This study focuses on architect Maruf Önal (1918-2010) as a prominent actor of architectural practice in Turkey, who also contributed to professional education and organization besides his prolific architectural production from the 1940s to the 1980s. Önal's works, mostly in İstanbul, include a wide range of building typologies from different types of dwellings to buildings for work, recreation and transportation. These buildings answered the demands of the routine needs of modern urban life while composing the“standard-ordinary”pattern of modern architecture in the built environment of the mid- to late-twentieth century in Turkey. Investigating the architectural practice in mid-twentieth century İstanbul by Önal, who also characterized himself as an“ordinary”architect, the aim is to evaluate contemporary architectural production that was realized by either individuals or team work, and created new aesthetic approaches to answer the new functional requirements of buildings that emerged with the novelties of modern urban life.