Sağlık sistemlerinde yazılım kullanılabilirliği değerlendirmesi
Software usability evaluation of health systems
  1. Tez No: 591922
  2. Yazar: GİZEM ARAS ÖZGÜR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NAKİFE YASEMİN TOPALOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
  6. Anahtar Kelimeler: Kişisel sağlık kayıt sistemleri, Kullanılabilirlik değerlendirmesi, Evrensel kullanılabilirlik
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 132
Özet
Kullanılabilirlik değerlendirmesi sistemlerin etkinlik, verimlilik ve tatmin edicilik fonksiyonlarını ölçülmesini ve bu sorunların giderilmesini sağlamaktadır. Sağlık alanı insanlar açısından hayati öneme sahip olduğu için sağlık bilişim sistemlerinin kullanılabilirliği oldukça önemlidir. Bu tezde kişisel sağlık kayıt sistemlerinin herkes tarafından verimli ve kolay kullanılmasını sağlamak amacıyla bir sağlık kayıt sistemi olan e-nabız sistemi üzerinde evrensel kullanılabilirlik testi başta olmak üzere anket, yüksek sesli düşünme, evrensel kullanılabilirlik, göz izleme ve sezgisel değerlendirme gibi kullanılabilirlik yöntemleri kullanılarak kullanılabilirlik değerlendirilmesi yapılmıştır. Değerlendirme sonucunda elde edilen kullanılabilirlik hatalarını çözmeye yönelik bir prototip geliştirilerek iki sistem kullanılabilirlik açısından karşılaştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
The usability assessment ensures that the effective, efficiency and satisfaction functions of the systems are measured and these problems are solved. The usability of health information systems is very important as the health field is vital for people In this thesis, usability of e-nabız system which is a health record system with questionnaire, loud thinking, universal usability, eye tracking and usability evaluation methods has been evaluated in order to ensure the efficient and easy use of personal health registry systems by everyone. A prototype has been developed to solve the usability errors resulting from the evaluation and the two systems were compared in terms of usability.