Urban image in transformation: Evaluating the perceptual image of Istanbul through Kozyatağı and Ataşehir cases
Dönüşen kent ı̇mgesı̇: İstanbul'un ı̇mgesı̇nı̇n Kozyatağı ve Ataşehı̇r bölgelerı̇ üzerı̇nden algısal değerlendı̇rı̇lmesı̇
  1. Tez No: 591961
  2. Yazar: İREM TEKİN YÜCESOY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EMİNE ÜMRAN TOPÇU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Mimarlık, Şehircilik ve Bölge Planlama, Architecture, Urban and Regional Planning
  6. Anahtar Kelimeler: İstanbul, Kent Imgesi, Algısal Değerlendirme, Organik Gelişim, Planlı Yerleşim, İstanbul, The Image Of The City, Perceptual Evaluation, Organically Developed, Planned Settlement
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Mimarlık Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 148
Özet
Kentsel mekandaki değişimler, bireylerin yapılı çevreyi deneyimlemesinde önemli rol oynamaktadır. Bu değişim, küreselleşme, yeni uygulanan politikalar, nüfus artışı gibi faktörlerden etkilenmektedir. İmge ise bireylerin yapılı çevresi ile ilişkisinde, çevreyi algılamasında ve öznel olarak değerlendirilmesinde önemli role sahiptir. Bu tezin amacı İstanbul'daki imge değişiminin kentin kendi kullanıcıları tarafından nasıl değerlendirildiğine ulaşmaktır. Bu doğrultuda, tez kapsamında bireylerin, yani kentin gerçek kullanıcılarının değişimi nasıl algıladıklarına ulaşmak için birbirine oldukça yakın olan farklı planlama yapısına sahip iki bölge seçilmiştir. Bu bölgelerden biri organic, kendiliğinden ve plansız gelişen Kozyatağı bölgesi, diğeri ise planlı gelişen Ataşehir bölgesidir. Kozyatağı, eskiden köşkleri ile sayfiye bölgesi iken, günümüzde bölgede bina bazında kentsel dönüşüm yaşanmaktadır. Ataşehir ise şehrin dış çeperinde planlı toplu konut projesi olarak hayata geçirilmiş bir proje iken günümüzde şehrin bir parçası haline gelmiş, çevresiyle birlikte yine toplu konut projelerine ve büyük ölçekli projelere ev sahipliği yaparak, değişime uğramaktadır. Çalışma kapsamında, nicel araştırma yöntemi olarak anket yöntemi seçilmiştir. Ataşehir bölgesini temsil etmek üzere, planlı yerleşimin başladığı bölge olan Atatürk Mahallesi, Kozyatağı'nı temsili için ise 19 Mayıs Mahallesi anket çalışması için uygun bulunmuştur. Rastgele örneklem yöntemi ile 387 kullanıcıdan geçerli veri alınmıştır. SPSS programı yardımı ile Ki-kare ve Faktör Analizi yöntemleri kullanılarak veriler analiz edilmiştir. Bu çalışma yüksek binaların, her iki bölgedeki gelişme ve değişimin en belirgin özelliklerinden biri olduğunu göstermektedir. Aynı zamanda, yüksek binalar kentin değerlendirilmesinde en önemli faktörlerden biri olmuştur. Demografik faktörlerin bireylerin yapılı çevrelerindeki değişimi değerlendirmelerinde etkili olduğu görülmüştür. Bunun yanında, çalışmada kullanıcıların çevrelerindeki değişime karşı memnuniyet ya da memnuniyetsizliklerinin bölgeleri tercih etme nedenlerine bağlı olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Changes in urban space play an important role in citizens' environmental experiences. Globalization and newly implemented policies and population growth could be the most influential factors leaving their mark upon the changes. It could be argued that image has a significant role in the relationship between people and their built environment, their perception and subjective evaluations. This thesis is designed to evaluate the changes in the built environment and to determine the effects of the changes in the image of Istanbul through the perception of the users. Within the scope of the thesis, to reach the perception of individuals, the real users of the city, from two locales in close proximity with different planning structures have been selected. Kozyatağı as an organically developed area and Ataşehir as a planned settlement area, are the selected cases. The locale of Kozyatağı holds a reputation of being a summer resort area with mansion houses which at the moment is experiencing a parcel based urban transformation. On the other hand, Ataşehir which is the first planned satellite city on the Anatolian side, is at this point in time changing with new construction projects. Naturally a quantitative study is one of the most efficient methods for collecting data from a larger sample, hence a questionnaire design was chosen for this study. The survey was conducted with the users of 19 Mayıs Neighbourhood to represent Kozyatağı locale, whereas the users of Atatürk Neighbourhood represent Ataşehir locale. The 387 valid data were taken by random sampling method. Chi-square analysis and factor analysis were conducted by using SPSS software package. The result of this study indicates that high rise buildings are one of the most distinctive features of the development and change in these locales. As such, they are the most significant factors in the perceptual evaluation of the image of the city. The demographic data is found effective in the users' evaluation of their built environment. However, besides demographic data, this study also identified that the changes in different locales offer people habitats which project satisfaction or dissatisfaction depending on why their users prefer these locales.