Helikobakter pilori pozitif hastalarda nötrofil lenfosit oranı ve ortalama trombosit hacmi gibi inflamatuvar markırlar ve bunların insülin direnci ile ilişkisi
Neutrophyl lymphocyte rate and their relationship with inflammatory markers like thrombocyte volume and their relationship with insulin resistance in helicobacter pilori positive patients
- Tez No: 592037
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET ASLAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları, Gastroenteroloji, Endocrinology and Metabolic Diseases, Gastroenterology
- Anahtar Kelimeler: Helikobakter pilori, nötrofil sayımı, lenfosit sayımı, nötrofillenfosit oranı, ortalama trombosit hacmi, trombosit dağılım genişliği, sistemik inflamasyon, insülin direnci, Helicobacter pylori, neutrophil count, lymphocyte count, neutrophil-tolymphocyte ratio, mean platelet volume, platelet distribution width, systemic inflammation, insulin resistance
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
Amaç:Nötrofil lenfosit oranı (NLR), ortalama trombosit hacmi (MPV) ve trombosit dağılım genişliği (PDW) enflamatuar sürecin bir belirteci olarak kabul edilmektedir. Gastrik mukozadaki Helikobakter pilori (H.pilori) enfeksiyonu kronik sistemik enflamasyonu tetikleyebilir. NLR, MPV ve H.pilori enfeksiyonu birlikteliği hakkında sınırlı bilgi ve çalışmalar mevcuttur. H. pilori enfeksiyonu olan hastalarda NLR, MPV ve PDW değerlerinin sistemik inflamasyon belirteçleri olarak kullanılıp kullanılamayacağını ve insülin direnci düzeyleri ile ilişkilerini belirlemeyi amaçladık. Gereç ve Yöntemler: Bu retrospektif çalışmada H. pilori varlığına göre iki çalışma grubu oluşturuldu. H. pilori gastriti olan grup 54 hasta, H. pilori gastrit olmayan grup ise 26 hastadan oluşuyordu. Her iki grupta hemogram değerleri değerlendirildi ve her bir hasta için NLR hesaplandı. İnsülin direncini değerlendirmek için HOMA kullanıldı. Bulgular: İki grupta insülin direnci, NLR, MPV ve PDW değerlendirildiğinde, H. pilori pozitif hastalar ile negatif hastalar arasında önemli bir fark yoktu (Hepsi; p>0.05). İnsülin direnci düzeyleri H. pilori pozitif hastalarda NLR ile anlamlı derecede korele iken (r=0.323, p0.05). Sonuçlar:İki çalışma grubu arasında insülin direnci, NLR, PDW ve MPV açısından belirgin bir fark görülmedi. H. pilori'nin neden olduğu enfeksiyon, sistemik inflamasyonda kritik bir rol oynayabilir, ancak bu ilişkiyi aydınlatmak için daha büyük çalışmaların yapılması gerekir.
Özet (Çeviri)
Objectives: Theneutrophil-to-lymphocyteratio (NLR), mean platelet volume (MPV) and platelet distribution width (PDW) have been accepted as an marker of inflammatory process. Helicobacter pylori (H.pylori) infection in the gastric mucosa can trigger chronic systemic inflammation.We have limited information studies about association NLR, MPVand H.pylori infection. In the present study, we aimed to determine whether NLR, MPV and PDW values can be used as systemic inflammation markers in the patients who have H. pylori infection and their relationship with insulin resistance levels. Materials and Methods: In this retrospective study, we designed two research groups with respectto presence of H. pylori. The group who have H. pylori gastritis included 54 patients and gastritis group without H. pylori included 26 patients. The haemogram values were evaluated in both groups and NLR were calculated for each subject. HOMA was used to assess insulin resistance. Results:When we evaluated insulin resistance, NLR, MPV and PDW in two groups, there were no important difference between H. pylori positivepatients and negative patients (all; p>0.05). Insulin resistance levels were significantly positively correlated with NLR in H. pylori positive subjects (r=0.323, p0.05). Conclusions:Itwas not observed any obviously difference between two study groups with respect to insulin resistance, NLR, PDW and MPV. Infection caused by H. pylori may have a crutial role in systemic inflammation, but additional larger studies should be performed to elucidate this relationship.