Siyasal iletişimde yeni medya kullanımı: 24 haziran 2018 genel seçimleri e-miting örneği
Use of new media in political communication: E-meeting example in 24 june 2018 general elections
  1. Tez No: 592235
  2. Yazar: BİLAL GENÇALP
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖZLEM KALAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halkla İlişkiler, Siyasal Bilimler, İletişim Bilimleri, Public Relations, Political Science, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Siyasal iletişim, yeni medya, sosyal medya, e-miting, Saadet Partisi, Political communication, new media, social media, e-meeting, Felicity Party
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 133
Özet
Teknolojinin gelişmesi hemen her şeyi etkilemekte, değiştirip dönüştürmektedir. İnsanlık var olduğundan beri süregelen iletişim kavramı ve bu kavramla neredeyse yaşıt olan siyasetin kesiştiği nokta diyebileceğimiz siyasal iletişim de bu gelişmelerden etkilenmektedir. Yönetilenlerin onayını kazanarak yönetme erkini yani iktidarı ele alabilmek amacıyla kullanılan siyasal iletişimin hedefi değişmese de yöntemleri büyük oranda değişime uğramaktadır. Yeni medya araçları ve özellikle sosyal medya, seçmene ulaşmak için kullanılabilecek geniş bir alan olarak karşımıza çıkmaktadır. Siyasetçiler, iletişim uzmanları ve akademisyenler yeni medyayı en verimli şekilde kullanmanın yollarını aramakta ve bu konuda çeşitli araştırmalar yapmaktadır. Diğer yandan siyasal iletişim çalışmalarında vazgeçilmez olan geleneksel yöntemlerin yeni medyaya adapte edilmesi için de çeşitli çalışmalar sürdürülmektedir. Bu çalışmanın temel konusu da geleneksel yöntemlerden miting uygulamasının yeni medyaya uyarlaması sayabileceğimiz e-mitinglerdir. Çalışmada 24 Haziran 2018 Cumhurbaşkanı Seçimi ve 27. Dönem Milletvekili Genel Seçimi'nde Türkiye'de ilk kez Saadet Partisi tarafından gerçekleştirilen e-miting uygulaması incelenmiştir. Ülkemizde bir ilk olması hasebiyle önem arz eden bu uygulamanın araştırılmasında tüm mitingler ayrı ayrı ele alınmış ve parti yetkilileri ile görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Elde edilen tüm bilgiler betimsel analizle yorumlanarak e-mitinglerin siyasal iletişimdeki yeri açıklanmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The development of technology affects, changes and transforms almost everything. Political communication can be defined as the concept of communication that has existed since the existence of humanity and the point of intersection between this concept and the politics almost equal to that of humanity and this concept is affected by the developments too. Although the goal of political communication, which is used in order to take over the power of governance by gaining the approval of the managed people, does not change, its methods are subject to major changes. New media and social media, in particular, can be used to reach voters. Politicians, communication experts and academics are searching for ways to use the new media in the most efficient way and conducting various researches. On the other hand, various efforts are underway to adapt traditional methods, which are indispensable in political communication studies, to the new media. The main subject of this study is the e-meetings which can be considered as the adaptation of the traditional application to the new media. In this study, for the first time June 24, 2018 elections in Turkey, implemented by the Felicity Party e-meeting was examined. As a first in our country, all rallies were handled separately and interviews were conducted with party officials. All information obtained was interpreted by descriptive analysis and the place of e-meetings in political communication was tried to be explained.