Kitabu Halli İşkâli'l-Efkâr Fi Hilli Emvâli'l-Küffâr ve Da'Vetu'n-Nefsi't-Taliha ile'l-a'Mali's- Saliha adlı eserleri bağlamında Şehzade Korkud'un fıkhi görüşleri
Islamic law/jurisprudence/fiqh views of Şahzade Korkudin the context of the books the Kitabu Halli İşkâli'lefkâr fi Hilli Emvâli'l-Küffâr and da'Vetu'n-Nefsi'ttaliha İle'l-a'Mali's- Saliha
  1. Tez No: 592263
  2. Yazar: SADIK YILTAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET HAMDİ FURAT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Hukuk, Religion, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Şehzade Korkud, Şafii mezhebi, ganimet, cariyelik, kardeş katli, Şehzade Korkud, Shafii Sect, Booty, Odalisque, Brother Slaughter
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlahiyat Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İslam Hukuku Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 103
Özet
Şehzade Korkud'un fıkhi anlayışının izaha kavuşması sonucunda Osmanlı hanedanının fıkıh ilmine katkısı ve Osmanlı dönemi fıkıh tarihinin anlaşılması açısından büyük önem arz etmektedir. Şehzade Korkud'un kaleme aldığı eserlerden onun Şafii mezhebi çizgisini takip ettiği bu mezhep literatürüne yaptığı yoğun atıflar ve Şafii mezhebi çevresinden gösterdiği delillerden anlaşılmaktadır. Nitekim Şehzade Korkud, Osmanlı hanedan üyelerinden Şafii mezhebini benimseyen tek kişi olarak bilinmektedir. Bu çalışmada Şehzade Korkud'un mezhep değişikliğinin eserlerine ve fikirlerine yansımasının boyutları üç bölüm halinde incelenmiştir. İlk bölümde Şehzade Korkud'un hayatı ve eserleri üzerinde durulmuştur. Şehzade Korkud, saltanat makamından ve idari işlerden uzak durmak istediğini her fırsatta dile getirmiştir. Ancak yasa haline gelen kardeş katli teamülünün bir sonucu olarak da padişah olma yollarını denemekten geri durmamıştır. Şehzade Korkud, diğer Osmanlı sultanları gibi divanı olmakla beraber İslami ilimler alanında eser veren tek hanedan üyesidir. İkinci bölümde Şehzade Korkud'un Osmanlı dönemi ganimet ve cariye hukukuna dair eleştirileri meseleler halinde ele alınmıştır. Korkud, o dönemde ganimet ve cariyelik konusunda şer'i hükümlerin tatbik edilmediğini, Kitabu Halli İşkâli'l-Efkâr fî Hilli Emvâli'l-Küffâr adlı eserinde zikretmektedir. Üçüncü bölümde ise siyasete örf şüphesinin karışmasıyla siyasi ser'i hükümlerin terk edilmesi ve kardeş katli konusundaki Şehzade Korkud'un eleştirilerine meseleler halinde yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
As a result of the understanding of the fiqh of Şehzade Korkud, the contribution of the Ottoman dynasty to the science of fiqh and the understanding of the fiqh history of the Ottoman period are of great importance. (Bu cümlenin Türkçesinde problem var abi Yüklemle Özne uyumsuz). From the works written by Şehzade Korkud, from the intense references he made to this sect literature and the evidence he showed around the Shafii sect, it is understood that he followed the Shafi'i sect line. As a matter of fact, Şehzade Korkud is known as the only person who adopted the Shafii sect among the members of the Ottoman dynasty. In this study, the dimensions of Şehzade Korkud's reflection of sectarian change on his works and ideas are analyzed in three parts. In the first part, the life and works of Şehzade Korkud are emphasized. Şehzade Korkud expressed his wish to stay away from the sultanate and administrative affairs on all occasions. However, as a result of the convention of brother-slaughter law, he never hesitated to try ways of being the Sultan. Like the other Ottoman sultans, Şehzade Korkud also had a Divan but he was the only dynasty member who had works in the field of Islamic sciences. In the second part, the criticisms of Şehzade Korkud about the booty and odalisque law of the Ottoman period are discussed as issues. Korkud states in his book called Kitabu Halli İşkâli'l-Efkâr fî Hilli Emvâli'l-Küffâr that Sharia laws were not applied on booty and odalisque in that period. In the third part, the criticism of Şehzade Korkud about the abandonment of political Sharia laws with the suspicious intervention of custom and brother-slaughter law are discussed as issues.