Abdu'l Kerim el- Kermi Ebû Selmâ' nın hayatı, edebi kişiliği ve şiirlerinin incelenmesi
The life and literary personality of Abd al- Karim al- Karmi – Abu Salma and examinition of his works
- Tez No: 592304
- Danışmanlar: PROF. DR. ABDULLAH KIZILCIK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Eastern Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Modern Arap Edebiyatı, Modern Filistin Şiiri, Vatana Dönüş Edebiyatı, Göç Edebiyatı, Ebû Selmâ, Nekbe, Geri Dönüş Ümidi, Sürgün, Modern Arabic Literature, Modern Palestinian Poetry, Return to Homeland Literature, İmmigration Literature, The Hope of Return, Nakbah, Abu Salma, Exile. In this study
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Doğu Dilleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Arap Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 120
Özet
Bu çalışmada, özgün tarzıyla Filistin şiirinin modernleşmesine büyük katkı sunan ve 1948 yılında İsrail Devletinin kurulmasıyla vatanlarından tehcir edilen Filistinlilerden biri olan Filistinli halk şairi Abdu'l Kerîm el-Kermî- Ebû Selmâ'nın hayatı, edebi kişiliği ve şiirleri ana hatlarıyla incelenmiştir. Halkının ıstırabını ve geri dönüş ümidini şiirlerinde etkili bir biçimde işleyen ve Filistin'e tekrar dönemeyen sürgün şair, 1948 yılında yeni bir tür olarak karşımıza çıkan vatana dönüş edebiyatının öncüsü olarak kabul edilmektedir. Çalışmamızın birinci bölümünde modern Arap şiirini ve modern Filistin şiirini ardından vatana dönüş edebiyatını ana hatlarıyla ele aldık. İkinci bölümde, edebiyat dünyasında Ebû Selmâ lakabıyla tanınan şairin hayatını, edebi kişiliğini, şiirlerinin temel niteliklerini ve edebi özelliklerini inceledik. Üçüncü bölümde ise, Ebû Selmâ'nın yazdığı şiir türlerini inceledik ve şiir örneklerine yer verdik. Bu tezde başta Arapça olmak üzere İngilizce ve Türkçe kaynaklar kullandık. Çalışmamızı hazırlarken, ülkemizdeki kaynakların yetersiz kaldığı noktada Filistin'deki kütüphanelerden istifade ettik ve derlediğimiz verileri bir düzen içerisinde sunmaya gayret ettik. Bu çalışma ile, şair Ebû Selmâ'yı ve öncüsü olduğu vatana dönüş edebiyatını Türk araştırmacılara tanıtmayı hedefledik.
Özet (Çeviri)
In this study, we examined generally the life and literary personality of the Palestinian poet Abd al- Karim al- Karmi and his works who made great contributions to the modern Arabic literature with his unique style poetry and one of the Palestinians who had been expatriated from their own homeland after establishment of İsrael state in 1948. The exile poet, who effectively worked his people's anguish and hope of return to homeland in his poems yet could not return to Palestine after the Nakbah, is accepted as one of the pioneers of return to homeland literature which appeared in 1948 as a new genre. In the first section of our study, we dealt with modern Arabic poetry, modern Palestinian poetry and return to homeland literature with their outlines. In the second section we examined life, literary personality, and essential features and literary qualities of poems of the poet who is known as Abu Salma in the world of literature. In the third section, we examined the genres of poems written by Abu Salma and we gave place to examples of his poems. In this thesis, we used the sources particularly in Arabic, English and Turkish. While preparing this work, we made use of the libraries in Palestine due to the lack of sufficient sources in our country and tried to serve all of the datas we obtained in an order. With this study, we also aimed to introduce his return to homeland literature of which he is the pioneering personality to Turkish researchers.