Yerel televizyonlarda haber üretiminin habitusunu anlamak: Şanlıurfa örneği
Understanding the habitus of news production on local television: The case of Şanlıurfa
  1. Tez No: 592320
  2. Yazar: MEHMET EMİN ERDEM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA EMRE KÖKSALAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gazetecilik, Radyo-Televizyon, İletişim Bilimleri, Journalism, Radio and Television, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Yerel Televizyon Kanalları, Gazeteciler, Habitus, Sermaye, Kültür, Haber, Şanlıurfa, Local Television Channels, Journalists, Habitus, Capital, Culture, News, Şanlıurfa
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İletişim ve Toplumsal Dönüşüm Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
Araştırmada Şanlıurfa'da yayın yapan televizyon kanallarında çalışan gazetecilerin haberleri üretirken nelerden etkilendikleri ve haberi üretirken kendi kültürel sermayelerini ne kadar yoğun bir şekilde kullandıkları üzerinde bir değerlendirme yapılmıştır. Araştırmanın evrenini Şanlıurfa ilinde yayın yapan televizyon kanallarında çalışan haber merkezi müdürü, editör, muhabir ve kameramanları kapsamaktadır. Bu araştırmayı yaparken ilk önce Şanlıurfa'da yayın yapan yerel televizyon kanalları hakkında bilgiler toplandı. Bu bilgileri toplarken Türkiye'nin ilk yerel televizyon kanalı Şanlıurfa'dan olduğunu bilerek bu doğrultuda tezimizin daha kapsamlı ve önemli olduğunun bilinciyle her kanalın ana haber bültenleri belirli aralıklar ile yaklaşık iki ay boyunca izlenerek televizyon kanallarının ön planda neleri tuttuğu ve bu anlamda kanal hakkında bilgi sahibi olunmuştur. Örneklemi; Araştırmada nitel araştırma yöntemi ve gözleme dayanarak Şanlıurfa'da yayın yapan televizyon kanallarında çalışan haber merkezi müdürü, editör, muhabir ve kameramanlardan oluşan toplamda 15 kişi ile oluşmuştur. Araştırmada gazetecilerle birebir görüşülerek gazetecilik mesleğine dair sorular sorulmuş ve ses kaydı ile kayıt altına alınmıştır. Yapılan görüşmeler araştırma da konumuz ile ilişkilendirilerek analiz bölümünde yer almıştır. Araştırma sonucunda; 1. Haber üretiminde görev alan haber merkezi müdürü, editör, muhabir ve kameramanların haberleri üretirken kendi yaşanmış hikayelerinden yola çıkarak haber ürettikleri ve yaşadıkları kente zarar vermeyecek haber içerikleri oluşturmak istedikleri gözlemlenmiştir. 2. Şanlıurfa ilinde yayın yapan televizyon kanallarında çalışan kişilerin çoğunlukla bu mesleğe birilerinin vesilesiyle başladıkları gözlemlenmiştir. 3. Araştırmaya katılan gazetecilerin çoğunun, kentin tanıtıma katkı sağlayıcı haberler üretmek istedikleri ve bu haberleri ön planda tuttukları, ayrıca gazetecilik mesleğinin yerelde yaşadıkları sorunlardan ve mesleği gazeteci olmayan kişilerin internet sitesi yada sosyal medya hesaplarından gazeteci gibi davranması gazetecilik mesleğinin bazı vatandaşlar tarafından itibarsızlaştığının etkileri olduğu gözlemlenmiştir. 4. Araştırmaya katılan gazetecilerin yöresel özelliklere karşı iyi bir tutum içerisinde oldukları, bunun haber içeriklerinde ve yapılan görüşmelerde sorulan sorulara verilen cevaplara yansıdığı gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In the study, an evaluation was made on the effects of journalists working on television channels broadcasting in Şanlıurfa and how intensively they use their cultural capital while producing the news. The universe of the research consists of news center director, editor, reporter and cameramen working on television channels broadcasting in Şanlıurfa. While conducting this research, information was first collected about local television channels broadcasting in Şanlıurfa. This information is collected Turkey's first local television channel, the main news bulletins of each channel awareness that it is more comprehensive and important of our thesis in this direction, knowing that from Şanlıurfa he held what at the forefront of television channels monitored for about two months at regular intervals and have information about this sense channels It was kindly. Sample; Based on qualitative research methodology and observation, the study consisted of a total of 15 people consisting of news center director, editor, reporter and cameramen working on television channels broadcasting in Şanlıurfa. In the research, journalists were interviewed one-to-one and asked questions about journalism profession and recorded with sound recording. The interviews were related to the topic of the research and took place in the analysis section. As a result of the research; 1. It was observed that news center managers, editors, reporters and cameramen who worked in news production produced news based on their own stories and wanted to create news content that would not harm the city in which they lived. 2. It was observed that the people working in the television channels broadcasting in Şanlıurfa mostly started this profession on the occasion of someone. 3. Most of the journalists who participated in the study wanted to produce news that contribute to the promotion of the city and prioritized the news, and the fact that the journalism profession behaved like a journalist on the website or social media accounts of non-journalists by some citizens was oblivious. 4. It was observed that the journalists participating in the research were in a good attitude towards the local characteristics and this was reflected in the news content and the answers given to the questions asked during the interviews.