Macarların kökeni ve Doğu Roma İmparatorluğu ile ilişkileri
The origin of Hungarians and relations with Eastern Roman Empire
- Tez No: 592358
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SEFER SOLMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Macarların Kökeni, Doğu Roma İmparatorluğu, Papalık, Ortodoksluk, Katoliklik, Fin-Ugor, Karpat Havzası, The Origin of Hungarians, The Eastern Roman Empire, The Papacy, Orthodox, Catholic, The Finno-Ugric, Carpathian Basin
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tarih Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 128
Özet
Urallı kavimlerden biri olarak, Fin-Ugor Birliği içerisinde, Asya'da ortaya çıkan Macarların, Avrupa coğrafyasına göçü ve burada Doğu Roma İmparatorluğu ile münasebet kurması; hem Türk hem Avrupa hem de dünya tarihi açısından büyük öneme sahiptir. Bu sebeplerden en önemlisi hiç şüphesiz Macarların, Avrupa'da, Karpat Havzası'nı yurt edinmesidir. Çünkü bu coğrafya; Macarların gerek Avrupa krallıklarına gerek Papalığa ve gerekse Doğu Roma İmparatorluğu'na yaklaşmasını sağlayan önemli bir konumdadır. Macarlar bu coğrafyada Hristiyanlığın Katolik mezhebini benimsemiştir. Bunun sonucunda Avrupa ve Avrupa kültürüyle olan bağlantılarını güçlendirip Avrupalılaşan Macarların kökeni ile ilgili daha sonra birçok sav ortaya atılmıştır. Bunlardan Fin-Ugor kökenlilik ön plana çıkmıştır. Ancak gerek dil ile kültürleri gerek sosyal hayatları ve gerekse tarihleri, Macarların Türk kökenli olduğunu ortaya koymaktadır. Onların, Katolik mezhebini kabul etmesinin bir diğer sonucu olarak, imparatorluk bürokrasisi kaygılanmış ve harekete geçmiştir. Bu durum, Doğu Roma'nın, Macarlar üzerinde büyük bir misyonerlik faaliyeti başlatmasına sebep olmuştur. Böylece Macarlar da, Hristiyan olan diğer kavimler gibi, Roma merkezli Katolik Papalıkla, İstanbul merkezli Ortodoks Patriklik arasındaki rekabetin, odak noktası haline gelmiştir. Macarlar, yeni yurt edindikleri Karpat Havzası'nda yürüttükleri siyasi, askerî ve ekonomik faaliyetlerle, kısa sürede güçlenmiştir. Macarların hızla güçlenmesi ve aynı zamanda Katolik mezhebini kabul etmeleri; onları, Ortodoks Doğu Roma İmparatorluğu'nun en büyük rakibi konumuna getirmiştir.
Özet (Çeviri)
As one of the Uralian tribes, the migration of Hungarians who emerged in Asia within the Finno-Ugric union to European geography and establishing relations with the Eastern Roman Empire is of great importance for both Turkish and European and worl history. The most important of these reasons is undoubtedly that the Hungarians to settle in the Carpathian Basin in Europe. Because this geography; it is in an important position that allows the Hungarians to approach both the European kingdoms, the Papacy and the Eastern Roman Empire. The Hungarians adopted the Catholic sect of Christianity in this geography. As a result, many arguments have been put forward about the origin of Hungarians who have strengthened their connections to Europe and European culture.of these, Finno-Ugric origin came to the forefront. However, both their religions and cultures, their social life and their history reveal that the Hungarians are of Turkish origin. Another result of their acceptance of the Catholic sect the imperial establishment was concerned and took action. This status, Eastern Rome to start a major missionary activity on the Hungarians. This, the Hungarians became the focal point of the rivalry between the Roman based Catholic Papacy and the İstanbul-based Orthodox Patriarchate, as did the other Christian tribes. The Hungarians were soon strengthened by their political, military and economic activities in the Carpathian Basin. The rapid strengthening of the Hungarians as well as the acceptance of the Catholic sect; it made them the greatest rival of the Eastern Roman Empire.