Kerevit (Astacus leptodactylus eschscholtz, 1823) pinterinde seçiciliğin geliştirilmesi
Improving crayfish (Astacus leptodactylus eschscholtz, 1823) fyke net selectivity
  1. Tez No: 592422
  2. Yazar: MEHMET CİLBİZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CELALETTİN AYDIN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
  6. Anahtar Kelimeler: Kerevit, pinter seçiciliği, ızgara, Eğirdir Gölü, Crayfish, fyke net selectivity, grid, Eğirdir Lake
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Avlama ve İşleme Teknolojisi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Avlama Teknolojisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 152
Özet
Bu çalışmada, ülkemiz iç sularının ticari değeri yüksek su ürünlerinden birisi olan kerevitlerin avcılığında kullanılan pinterlerin seçicilik özelliklerinin belirlenmesi ve standart takım üzerinde yapılan bazı modifikasyonlar ile seçiciliğin geliştirilmesi amaçlanmıştır. Arazi çalışmaları, Eğirdir Gölü'nde (Isparta-Türkiye), 2017 yılının Ocak, Nisan, Temmuz ve Ekim aylarında mevsimsel olarak yürütülmüştür. Seçiciliğin belirlenmesinde örtü torba tekniği kullanılmıştır. Tüm deneme takımları için 210d/12 ip kalınlığında 14 mm göz açıklığında yeni bir örtü torba dizayn edilmiştir. Çalışmada herbirisi 20'şer pinterden oluşan 7 farklı deneme grubunun seçiciliği araştırılmıştır. Denemeye alınan pinterler; son torbası kapalı olan“kontrol”, son torbasına 34, 42 ve 54 mm göz açıklığında ağ donanan“Ağ34”,“Ağ42”,“Ağ54”ve son torbasına 20, 25 ve 30 mm bar aralıklı ızgara modifiye edilen“Izg20”,“Izg25”,“Izg30”gruplarından oluşmuştur. Avlanan bireyler deneme grubuna ve torba türüne göre ayrıldıktan sonra biyometrik ölçümleri yapılmıştır. Kontrol, Izg20, Izg25 Izg30, Ağ34, Ağ42 ve Ağ54, deneme grupları için tahmin edilen ortalama L50 değerleri ve seçicilik aralıkları aynı sıra ile 8.88 (2.21), 10.56 (1.41), 11.33 (1.61), 12.19 (1.78), 10.29 (2.28), 10.50 (1.40) ve 11.13 (0.82) cm olarak tahmin edilmiştir. Ticari avcılıkta yaygın olarak kulanılmakta olan 34 mm göz açıklığındaki son torbası kapanan pinterlerin L50 değeri tür için ilan edilen 10 cm'lik yasal boyun altında bulunmuştur. Bu takımlarının seçiciliğinin geliştirilmesine yönelik olarak, son torbaya 20 mm aralıklı ızgara uygulanması tavsiye edilmektedir.
Özet (Çeviri)
Crayfish is one of the most valuable fresh water species in Turkey. In this study, determining of selectivity properties and improving selectivity, based on some modification on standard crayfish fyke nets were aimed. Field works were carried out in January, April, June and October of 2017 by seasonally in Eğirdir Lake (Isparta-Turkey). In determining of the selectivity covered codend method was used. A new covered codend with 14 mm stretched mesh size and 210d/12 rope thickness was designed all of trial groups. Selectivity of different 7 trial groups each consisting of 20 fyke net were researched in study. Trial fyke nets were composing of closed codend“control”; mesh with 34, 42 and 54 mm mesh size rigged on last codend“Ağ34”,“Ağ42”,“Ağ54”and grid with 20, 25 and 30 mm bar spaced implement on last codend“Izg20”,“Izg25”,“IZg30”groups. Caught crayfish were firstly classified by trial groups and codend type and then measured biometrical characteristic. L50 and SR values were estimated as 8.88 (2.21), 10.56 (1.41), 11.33 (1.61), 12.19 (1.78), 10.29 (2.28), 10.50 (1.40) and 11.13 (0.82) cm for control, Izg20, Izg25, Izg30, Ağ34, Ağ42 and Ağ54, trial groups respectively. As a result, length selectivity of commonly used current crayfish fyke-nets was determined as below the minimum landing size (10 cm) of A. leptodactylus. To improving the selectivity of this gears, grid with 20 mm bar length implementation is advised on fyke net codend by us.