Multiple-parameter optimization of the SLNSPECT/CT imaging protocol using montecarlo simulation for precision medicine
SPECT/CT görüntüleme protokolünükullanarak monte carlo simülasyonu ileSLN'in çoklu parametre optimizasyonu
  1. Tez No: 592448
  2. Yazar: HİLAL YILDIZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ALBERT GÜVENİŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyomühendislik, Bioengineering
  6. Anahtar Kelimeler: sentinel lenf nodülü, SPECT/CT, kanser, sentinel lymph nodes, SPECT/CT, Monte Carlo simulation, breast
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Boğaziçi Üniversitesi
  10. Enstitü: Biyo-Medikal Mühendislik Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyomedikal Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 76
Özet
Kadınlar arasında en çok görülen kanser türü meme kanseridir. Günümüzde ileri tedavi uygulamaları mevcuttur ve tedavinin etkisi erken teşhisle ilişkilidir. Memedeki sentinel lenf nodüllerinin belirlenebilirliği yayılma olmadan önce meme kanserini tahmin etmek hususunda önemli bir rol üstlenir. Bu çalışma SPECT/CT kullanarak memedeki sentinel lenf nodüllerinin taranması ve sentinel lenf nodüllerinin görüntü kalitesinin gelişmesini ve farklı parametrelerin optimum değerlerinin DOE metodu kullanarak bu￾lunmasını amaçlamıştır. Memedeki sentinel lenf nodüllerinin değerlendirilmesi için SIMIND Monte Carlo Simülasyon paketi ve DOE metodu kullanıldı. Kollar ve bacaklar olmaksızın Zubal gövde modellendi. Yayınlanmış kılavuzlar ve literatürdeki tipik görüntü şartları kullanıldı. OSEM algoritmaları rekonstrüksiyon için kullanıldı. Yedi parametre belirlendi. Bunlar zayıflama düzeltmesi (+; -), projeksiyon sayısı (120; 60), enerji penceresi (%20; %15), kolimatör türü (düşük enerji yüksek rezolüsyonlu (LEHR); düşük enerji genel amaçlı (LEGP)), yineleme sayısı (20; 10), altküme sayısı (15; 5) ve aktivitesiydi. 8 deneysel çalışmayla ortogonal bir dizi kullanıldı. Kontrastın gürültüye oranı hesaplandı. Sonuç tablosuna göre en yüksek kontrat gürültü oranı birinci deneyle 9.63 olarak bulundu. Bu sonuç LEHR kolimatör türü,120 projeksiyon sayısı, zayıflama düzeltmesi yapılarak, %20 enerji penceresi seçilerek, 20 yineleme ve 15 altküme sayısı kullanılarak ve yüksek aktivite kullanılarak elde edildi. İlk sonuçlara göre, kolimatör türü, projeksiyon sayısı ve zayıflama düzeltmesi görüntü kalitesi üzerinde en çok etkiye sahip olan parametreler olarak belirlendi.
Özet (Çeviri)
The most encountered cancer type among women is the breast cancer. Ad￾vanced clinical treatment applications are currently present, and the effectiveness of treatment is closely related to early diagnosis. Detectability of sentinel lymph nodes (SLNs) in breast assumes noteworthy role in order to predict breast cancer before metastasis. This study intended to scan SLNs in breast by using SPECT/CT and to enhance image quality of SLNs and find out optimal values of different parameters by using the design of experiments methods. The SIMIND Monte Carlo Simulation package and Design of Experiments were used to evaluate SLNs in breast. A Zubal torso phantom was modelled. Typical imaging conditions were utilized from published guidelines and literature. The OSEM algorithms were used for reconstruction. Seven parameters were specified as attenuation correction(+ ; -), number of projections (120; 90), collimator type (low- energy-high-resolution (LEHR); low-energy-general-purpose (LEGP)), energy window (20%; 15%), iteration number (20; 10), subset ( 15 ; 5) and count activity. An orthogonal array with 8 experimental runs was used. Contrast-to￾noise ratios were calculated from lesion and background statistics. From the response table, the highest CNR value was found 9.63 with a combination of LEHR collimator type, attenuation correction, 20% energy window, 20 iterations, 15 subsets, 120 pro￾jections and higher count activity. According to results, collimator type, number of projections and attenuation correction had the highest effect. More research is needed to include other correction algorithms.