Bulut bilişimde metasezgisel görev çizelgelemesi
Metaheuristic task scheduling in cloud computing
  1. Tez No: 592449
  2. Yazar: MERVE NUR AKTAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HASAN BULUT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
  6. Anahtar Kelimeler: Bulut bilişim, Cloudsim, statik görev çizelgeleme, dinamik görev çizelgeme, meta-sezgisel algoritmalar, genetik algoritma, tavlama benzetimi, açgözlü yaklaşım, diferansiyel gelişim algoritması, Cloud computing, Cloudsim, static task scheduling, dynamic task scheduling, meta heuristic algorithms, genetic algorithm, simulated annealing, greedy approach, differential evolution algorithm
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 116
Özet
Son yıllarda yüksek ölçeklenebilirliği, güvenilirliği, bilgi paylaşımı ve düşük maliyetinden dolayı bulut bilişim dikkat çekmektedir. Bulut bilişim esnek, yüksek performanslı, kullanılan kadar ödemeli, isteğe bağlı bir hizmet sunma avantajına sahiptir. Kullanıcıların memnuniyeti için, bulut hizmet sağlayıcısı Servis Seviyesi Anlaşmasına sadık kalmalıdır. İş yayılımı çok uzun olmamalı ve kaynak kullanımını artırmak için sunucular arasında yükün dinamik olarak dengelemesi gereklidir. Bu nedenle, görevleri dinamik ve etkin bir şekilde planlamak çözülmesi gereken kritik bir sorundur. Bu tez çalışmasında, bulut ortamında çalışan görevler için meta-sezgisel algoritmalara dayalı görev çizelgeleme algoritmaları geliştirilmiştir. Geliştirilen yaklaşımlar ile bulut ortamındaki görevler için dinamik ve statik görev çizelgeleme teknikleri kullanılarak, makinalar üzerindeki bağımsız görevlerin yük dengelemesinin ve işlemin tamamlanma zamanının iyileştirilmesi amaçlanmıştır. Bu yaklaşımlar, literatürde bilinen yöntemlerle karşılaştırılmıştır. Çeşitli durumlarda, geliştirilen yaklaşımların karşılaştırılan yöntemlerden daha iyi sonuç verdiği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
In recent years, cloud computing has attracted attention due to its high scalability, reliability, information sharing and low cost. Cloud computing has the advantage of providing a flexible, high-performance, pay as you use and on-demand service. The cloud service provider must adhere to the Service Level Agreement to provide user satisfaction. Makespan should not be too long and dynamic load balancing between servers is required to increase resource usage. Therefore, scheduling tasks dynamically and effectively is a critical issue that needs to be solved. In this thesis, task scheduling algorithms based on meta-heuristic algorithms, have been developed for tasks running in cloud environment. In this thesis, it is aimed to improve the load balancing of the independent tasks on the machines and to reduce the completion time of the process by using dynamic and static task scheduling techniques for the tasks in cloud. These approaches have been compared with the methods known in the literature. In various cases, it has been found that the developed approaches outperformed than the compared methods.