Müzisyenlerde ve müzisyen olmayanlarda Corpus Callosum'un manyetik rezonans görüntüleme ile morfometrik olarak kıyaslanması
- Tez No: 59246
- Danışmanlar: PROF.DR. BEDİA SANCAK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Morfoloji, Morphology
- Anahtar Kelimeler: Corpus callosum, musicians, morphometry, comparison magnetic resonance imaging
- Yıl: 1997
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Anatomi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 49
Özet
IV ÖZET Çalışmamızda manyetik rezonans görüntüleme (MRG) yöntemi ile 20 profesyonel müzisyen ile 20 müzisyen olmayan kişide corpus callosum'un çeşitli uzunluk, kalınlık ve alan ölçümleri yapılmıştır. Sonuçlar istatistiksel açıdan Mann- Whitney U testi ile değerlendirilmiştir. İki grup arasında önemli farklılıklar görülmüştür. Profesyonel müzisyenlerde daha büyük bulunmuş olan ön ve arka corpus callosum yanlarının, sırasıyla premotor ve supplementer motor alanlardaki ve planum temporale olarak bilinen işitme cortex'ini de kapsayan bölgelerde volümetrik bir artışa bağlı olduğu düşünülmektedir. Çalışma grubumuzdan rastgele seçilen 12 erkek ve 12 kadının da corpus callosum ölçümleri yine aynı test ile değerlendirilmiştir. Sonuçlar istatistiksel açıdan önemsizdir. Anahtar kelimeler : Corpus callosum, müzisyenler, morfometri, kıyaslama manyetik rezonans görüntüleme,
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Certain callosal dimensions and areas were measured in 20 professional musicians and 20 non-musicians by using magnetic resonance imaging (MRI) technique. Results were statistically analysed by Mann-Whitney U test. There were significant differences between the two groups. The larger anterior and posterior callosal size in professional musicians was thought to be due to a volumetric difference in the premotor cortex and supplementary motor area and the region including the auditory cortices known as the planum temporale respectively. Callosal size in 12 males and 12 females chosen randomly from the study group was also analysed using the same test. The results were statistically insignificant.