Sulcus centralis ve çevresindeki Sulcus, Gyrus'ların MRG yöntemi ile lokalizasyonu ve varyasyonlarının incelenmesi
The Study of the localization and the variations of the central sulcus and the sulci, gyri around the central sulcus with magnetic resonance imaging method
- Tez No: 59247
- Danışmanlar: PROF. DR. MESERRET CUMHUR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Morfoloji, Morphology
- Anahtar Kelimeler: Sulcus centralis, sulcus precentralis, sulcus frontalis superior, sulcus postcentralis, ramus marginalis, varyasyon, MRG iv, Central sulcus, precentral sulcus, superior frontal sulcus, postcentral sulcus, marginal ramus, variation, MRI
- Yıl: 1997
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Anatomi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 81
Özet
ÖZET Bu çalışmada, MRG (Manyetik Rezonans Görüntüleme) yöntemiyle incelenmiş olgularda, sulcus centralis ile çevresindeki sulcus ve gyrus'lann lokalizasyonu ve varyasyonları retrospektif olarak değerlendirilmiştir. Çalışmada, manyetik rezonans görüntüleme yöntemiyle çekilen filmlerden, 3580'i taranarak, intrakraniyal makroskobik patolojileri olmayan 1000 tanesi incelemeye alınmıştır. Sulcus'larm gelişimi 1 yaşa kadar olduğundan ve 1 yaşa kadar gözlenebilecek farklı lokalizasyonlar varyasyon olarak nitelendirilemeyeceğinden, 0-1 yaş grubu incelemeden çıkartılıp, toplam vaka sayısı 990 olarak belirlenmiştir. İncelenen bireylerde primer sulcus'lar olan sulcus frontalis superior, sulcus precentralis, sulcus centralis, sulcus postcentrals ve sulcus cinguli'nin ramus marginalis'i incelenmiştir. Elde edilen veriler bireylerin cinsine, her iki hemisferdeki sulkus'larm asimetrisine, varyasyonların sol, sağ, bilateral lokalizasyonuna ve görülme sıklığına göre değerlendirilmiştir. Çalışmada elde edilen sonuçlara göre, sulcus frontalis superior, sulcus precentralis, sulcus centralis, sulcus postcentrals ve sulcus cinguli'nin ramus marginalis'ine ait 16 varyasyon saptanmıştır. Bu varyasyonların, cinsiyete dağılımı incelendiğinde, kadın ve erkekler arasındaki lokalizasyon farklılıklarının istatistiksel olarak anlamlı olmadığı gözlenmiştir. Sulcus'larm lokalizasyonlannda hemisferler arasında asimetrilerin olduğu görülüp, bunların görülme sıklıkları hesaplanmıştır. Manyetik rezonans görüntüleme yöntemi ile çekilen filmlerde, mid-sagital kesitlerde, lobulus paracentralis'i çevreleyen sulcus paracentralis ve sulcus cinguli'nin ramus marginalis'ine ait farklı lokalizasyonlara rastlanmamıştır. Sulcus centralis'in, hemisferin medial yüzüne devam eden bölümü lobulus paracentralis'de çentik şeklinde gözlenmektedir. Ancak, her vakada sulcus centralist çentik şeklinde net bir biçimde görmek mümkün olamamaktadır. Bundan dolayı, hangi oranda sulcus centralis'in net olarak görülebildiği değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Variations in localizations of the central sulcus and the sulci and gyri around the central sulcus were examined retrospectively by magnetic resonance imaging method in 3580 cases. Out of the total number of cases, 1000 who did not show any macroscopic intracranial pathology were carefully selected for research. Additionally, 0-1 age group was excluded from the study due to the fact that different localizations of sulci occur during their development in the first year of life, excluding the possibility of considering these as anatomical variations. Thus, our total number of cases decreased to 990. Various localization variations of the central sulcus, superior frontal sulcus, precentral sulcus, postcentral sulcus and the sulci around the paracentral lobule were determined. The asymetries of the sulci, the most variable sulci and the distribution of the variations according to sex were evaluated and statistically analyzed. 16 variations related to the superior frontal sulcus, precentral sulcus, central sulcus, postcentral sulcus and the marginal ramus of the cingulate sulcus were identified. When distribution of these variations was examined according to sex, the different localizations in men and women were found to be statistically insignificant. During the study, the asymetries between the two hemispheres were observed and the frequency of these asymetries were assessed. Variable localizations of the paracentral sulcus and the marginal ramus of the cingulate sulcus, which surrounds the paracentral lobule, were not identified. The central sulcus in the paracentral lobule on the medial surface usually appears like a notch, but this notch could not be exactly seen in our cases. In the present study the frequency of the presence of the notch was also examined.