Hılla gölü (Kırşehir) algleri üzerine bir araştırma
A research on algae of Hilla lake (Kirsehir)
  1. Tez No: 592463
  2. Yazar: İREM CEREN KIZILKÖY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. TÜLAY ÖZER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Algler, Bacillariophyceae, Bacillariophyceae dışı algler, mevsimsel değişim, Hılla Gölü
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 58
Özet
Bu çalışmada, Kırşehir ilinde bulunan Hılla Gölü algleri 2013 Eylül - 2014 Ağustos tarihleri arasında iki istasyondan ve farklı habitatlardan (plankton, epiliton, epifiton ve epipelon) alınan örneklerde incelenmiştir. Alg cinslerinin ve bolluklarındaki mevsimsel değişimleri suyun bazı fiziksel ve kimyasal özellikleri ile birlikte değerlendirilmiştir. Gölün 1. istasyonunda en yüksek organizma yoğunlukları Mayıs-Kasım aylarında, 2. istasyonunda ise Şubat ve Mart aylarında kaydedilmiştir. Su sıcaklığı en düşük Ocak ayında 13.5°C, en yüksek Temmuz ve Ağustos aylarında 25°C olarak kaydedilmiştir. Araştırma süresi boyunca, her 2 istasyonda da Bacillariophyceae alglerinin dominant olduğu görülmüştür. Mougetia, Spirogyra, Diatoma, Achnanthidium, Navicula genel olarak, Amphora ise sadece Şubat ayında dominant cins olarak bulunmuştur. Göl yüzeyini kaplayan makrofitlerin düzenli olarak uzaklaştırılması ve su sıcaklığının mevsim normallerinin üzerinde olması gibi faktörlerin alg gelişimi üzerinde etkili olduğu düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
In this research Hılla Lake algea located in Kırşehir were examined on samples taken from two stations and different habitats (plankton, epiliton, epifiton ve epipelon) between September 2013 and August 2014. Algea types and seasonal changes in their abundance were evaluated by some physical and chemical features of water. The highest organism density in the 1st station of the lake was recorded in May and December while in the 2nd station months were February and March. The lolwest water temperature was recorded in January by 13.5°C and the highest by 25°C in July and August. During the research period it was observed that Bacillariophyceae algea were dominant on both stations. Mougetia, Spirogyra, Diatom, Achnanthidium and Navicula were“generally”observed as dominant and Amphora only in February. Factors such as removing macrophytes which cover lake surface regularly and water temperature's being over seasonal normals are thought to have been efficient on algea development. KeyWords: Algea, Bacillariophyceae, algea except for Bacillariophyceae, seasonal variation, Hılla Lake