Ani işitme kayıplı hastalarda oksidatif stres ile prognostik faktörler arasındaki ilişkinin araştırılması
Investigation of the relationship between oxidative stress and prognostic factors in patients with sudden hearing loss
- Tez No: 592462
- Danışmanlar: DR. FATİH YILMAZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
- Anahtar Kelimeler: Ani işitme kaybı, oksidatif stres, prognostik faktör, biyokimya, Sudden hearing loss, oxidative stress, prognostic factor, biochemistry
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İzmir Bozyaka Eğt. ve Arş. Hast.
- Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 81
Özet
Ani işitme kaybı (AİK), uygulanan güncel tedavi protokollerine rağmen birçok hastada olumlu yanıt alamadığımız ve birçok hastada da pek çok hastada da minimal yanıt alabilidiğimiz KBB acilleri içinde olan bir hastalıktır. Tüm dünyada AİK' nın etiyolojisi prognostik faktörlerin etkisi ve tedavi uygulamaları hala tartışmalıdır. Biz bu çalışmada oksidatif stres ile bu hastalık arasında anlamlı ilişki olup olmadığını incelemeyi planlamaktayız. Bu hastalık için bilinen her bir prognostik faktöre sahip hasta alt grupları oksidatif stres değerleri açsından karşılaştırıldı. Bu çalışmadaki amacımız, ani işitme kayıplı hastalarda oksidatif stres ile prognostik faktörler arasındaki ilişkinin aydınlatıması ve böylece yanıt derecesini yükseltmek adına ani işitme kaybı tedavi ve takip protokolüne katkı sağlayabilmektir.
Özet (Çeviri)
Sudden hearing loss (SHL) is a disease in ENT emergencies in which many patients have no positive response despite the current treatment protocols and minimal response in many patients. The prognostic factors and treatment practices of the disease are still controversial worldwide. In this study, we plan to investigate whether there is a significant relationship between oxidative stress and this disease. Patient groups with each known prognostic factor for this disease will be compared in terms of oxidative stress values. We aim to clarify the relationship between oxidative stress and prognostic factors in patients with sudden hearing loss. And thus contribute to the sudden hearing loss treatment and follow-up protocol to increase the degree of response.