Yerel yönetimler ve kültür kültürel belediyecilik kapsamında Büyükçekmece belediyesi: (2014-2018) örneği
Local governments and culture, büyükçekmece municipality within the scope of cultural municipality
  1. Tez No: 592498
  2. Yazar: PINAR ÇOLAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HAYATİ TÜFEKÇİOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Sosyoloji, Public Administration, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Yerel Yönetim, Kültür, Eğitim, Sanat, Local Government, Culture, Education, Art
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 208
Özet
Kültür, bir insanın hayatındaki inançları, örf ve adetleri, gelenekleri, değerleri, kuralları, bilgi ve becerileri, bulunmuş olduğu çevreden veya toplumdan kazanmış olduğu alışkanlıklardır. Kişinin kültürü kendi hayatıdır. Her hayat bireysel kültürü, bireylerden oluşan ortak kültürde toplumsal kültürü yansıtır.Bireyin, toplumun, kurum ve kuruluşların, devletlerin kendine özgü kültürleri vardır. En çekirdek kültür olan bireyin kültürü devletlerin kültürünü oluşturur. Dünyadaki birçok sorun birey, toplum ve devletlerin kültür sorunudur. Dünyanın belirli bölgelerinde açlık ve sefaletin olması, savaşların olması, iç karışıklıkları eksik olmaması bilinçsiz oluşan kültürden ve eğitimsizlikten kaynaklanmaktadır. Bu manada merkezi iktidarların eğitim ve kültürel alanda ki çalışmalara önem vermesi gerekmektedir. Merkezi iktidarın yetersiz kaldığı alanlarda halka en yakın kuruluşlar olarak mahalli idarelere, özellikle özerk bütçeye sahip belediyelere de görevler düşmektedir. Türkiye'deki belediyelerin yürüttüğü eğitim ve kültür hizmetlerinin başarısı; bu hizmetlerin tüm hizmetler içinde taşıdığı önem ve belediye başkanlarının entelektüel yapıları ile de yakından ilgilidir. Kültür ve sanata karşı ilgisiz, eğitimin birey ve toplum için ne derece mühim bir hizmet dalı olduğunun bilincine ulaşamamış bir başkanın yönetimindeki belediyeler, kuşkusuz ki söz konusu hizmetleri ihmal edeceklerdir.Yerel yönetimler bulundukları mekânı etkileme potansiyeli en yüksek kurumların başında gelmektedir. Bu sebeple yerel yönetimler eşitlik ve tarafsızlık göz önünde bulundurarak, yerel alt kültürleri yok saymadan faaliyetleri gerçekleştirmelidir.
Özet (Çeviri)
Municipalities contributes social and economic development by supplying their public infrastructure, reconstruction, traffic, cleaning, health, education and so on. Culture is a person's beliefs, customs, traditions, values, rules, knowledge and skills in a person's life, and habits that he or she has gained from the environment or society. Person's culture is his/her own life. Each life reflects the individual culture and the social culture in the common culture of individuals.Individual, society, institution and organizations, states have specific cultures. The culture of the individual, which is the most core culture, forms the culture of the states. Many problems in the world are the cultural problems of individuals, society and states. The fact that there is hunger and misery in certain parts of the world, wars, and lack of internal confusion are due to unconscious culture and lack of education. In this sense, central governments should give importance to education and cultural studies. In the areas where central government is inadequate, local administrations as the closest institutions to the public, especially municipalities with autonomous budgets, also have duties. The success of educational and cultural services carried out by the municipalities in Turkey, is closely related to the importance of these services in all services and the intellectual structures of mayors. Municipalities under the direction of a president who is indifferent to culture and the arts and who have not realized the importance of education for individual and society, will undoubtedly ignore such services. Local governments are among the institutions with the highest potential to influence the place they are located. Therefore, local governments should carry out activities without disregarding local subcultures, taking into account equality and impartiality.