Gebelik öncesi ve gebelik dönemi sıçan ovaryumunda transforme edici gelişim faktörü alfa (TGFa) laminin, desmin ve fibronektinin dağılımı
Distribution of transforming growth factor-alpha (TGFa), laminin, desmin and fibronectin in pre-and thru-gestational periods of rat ovary
  1. Tez No: 59256
  2. Yazar: GÖKHAN AKKOYUNLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. RAMAZAN DEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Morfoloji, Morphology
  6. Anahtar Kelimeler: Sıçan, ovaryum, transforme-edici gelişim faktörü alfa (TGFa), laminin, desmin, fibronektin, immünohistokimya. u, Rat, ovary, transforming growth factor alpha (TGFa), larninin, desmin, fibronectin, immunohistochemistry. m
  7. Yıl: 1997
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Histoloji ve Embriyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 76
Özet
ÖZET Transforme edici gelişim faktörü alfanın (TGFa) saf olarak elde edilmesinden bu yana, çeşitli dokulardaki yerleşimi belirlenmesine çalışılmıştır. Deney modelinde siklik dönemlerin karmaşıklığı sonucu TGFa'nın sistemdeki dağılımını belirlemek kolay olmamaktadır. Özellikle sıçan ovaryumdaki yerleşiminin gebelik öncesi ve gebelik süreci boyunca durumu tam belirlenememiştir. Ayrıca değişik ara fîlaman proteinlerinden lamininin, fibronektin ve hücre-içi desminin bu süreç içinde TGFa ile herhangi bir etkileşime girip girmediği hakkında kaynak kıtlığı, konuyu tartışmaya açık tutmaktadır. Bu proteinlere özgü monoklonal/polMonal antikorlar kullanılarak farklı eşeysel dönemlerde sıçan ovaryal dokularında varlıklarını ve hücresel dağılımım açıklığa kavuşturmak için immünositokimyasal teknikler uygulandı. Sonuçlarımız, ovaryal dokunun hem TGFa hem de ara fîlaman proteinleri için immüno-boyandığını göstermektedir. TGFa primordiyaldan Graaf folikülüne kadar tüm aşamalarda immünoreaktivite göstermesine karşın stromal elemanlarda bu reaksiyon yoktu. Desmin, seyrek olarak bazı stromal hücrelerde, kan damarları duvarlarında ve ondokuz günlük gebe ovaryumunda gelişmekte olan foliküllerin çevresinde belirlendi. Laminin, teka hücreleri ve damar endoteli bazal laminalarında yerleşikti. Fibronektin immünoreaktivitesi, luteal hücrelerin çevresinde yaygın olarak bulundu. Bu çalışmanın sonuçlan sıçan ovaryal dokusunda menstrual döngünün değişik fazlarında TGFa ve ara fîlaman proteMerinin immüno-yerleşimini, bu dokudaki yaygın varlıklarını ve sıçan ovaryal fonksiyonunda önemli roUerinin olduğunu destekler niteliktedir.
Özet (Çeviri)
Since the pure synthesis of transforming growth factor alpha (TGFa) many attemps has been carried out in order to determine its distribution in various tissues. As a result of the complexitiy of the cyclic periods through experimental models, it is not easy to determine the distribution of TGFa in the system. Especially pre- and through-gestational pattern of TGFa in rat ovary has not been reported fully. Besides, shortage of literature about intracellular desmin and larninin, fibronectin of different intermediate filaments whether they have any interaction with TGFa through this period, renders the subject for discussion. Immunocytochemical techniques were utilized in order to elucidate the presence and cellular distribution of TGFa, desmin, type IV collagen, fibronectin and larninin in rat ovarian tissues in different reproductive stages using monoclonal/polyclonal antibodies to these proteins. Our results indicate that the rat ovarial tissue immunostained for both TGFa and intermediate filaments. Although TGFa was immunoreactive for all stages from primordial to Graafian follicles, this reaction was not present through stromal elements. Desmin was localized sparsely through some stromal cells, blood vessel walls and around developing follicles of day nineteen pregnant rat ovary. Larninin was localized at the basal laminae of thecal cells and blood vessel endothelia. Fibronectin immunoreactivity was observed commonly around the luteal cells. Results of this study support evidence for the immunolocalization of TGFa and intermediate filaments in rat ovarian tissue in various phases of the menstrual cycle which indicate their presence in this tissue and suggest a role in rat ovarian function.