Larenks benign, premalign ve malign hastalıklarında gelsolin protein düzeylerinin hastalık prognozu, hastalık evresi ve malign transformasyon sürecindeki etkilerinin araştırılması
Investigation of effects of gelsoline protein levels on disease prognosis, disease stage and malign transformation process in laryngeal benign, premalign and malign diseases
- Tez No: 592609
- Danışmanlar: PROF. DR. ABDULLAH ÇAĞLAR BATMAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
- Anahtar Kelimeler: Gelsolin, Larenks kanseri, Karsinogenez, Prognoz, Apoptozis
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
Gelsolin(GSN) günümüzde önemi giderek artan hakkında sürekli yeni çalışmalar yapılan ve birçok kanser türünün patogenizde yer alan, hücre sitoplazması içeresinde ve mitokondri membranında bulunan aktin bağlama kapasitesine sahip, hücre hareketi, fagositoz ve apoptotik süreçler içerisinde hem indükleyici hem de inhibe edici fonksiyonlarda bulunabilen protein yapıda bir moleküldür. Larenks kanserleri baş-boyun kanserleri arasında oral kavite kanserlerinden sonra en sık görülen ikinci kanser türüdür. Larenks kanserinin insidansı 1,1 /100000'dır ve her yıl tüm dünyada 130000'den fazla yeni vaka görülmektedir. Yüksek insidans ve mortalite oranlarına sahip olması nedeni ile larenks kanserleri günümüzde birçok çalışmaya konu olmaktadır. Karsinogenez yolaklarında yer alan, prognoz üzerine etkili mediatör ve regülatör yapıların bilinmesi, larenks karsinom tedavisinde hedefe spesifik tedavi modalitelerinin oluşturulması ve geliştirilmesine yardımcı olacak ana unsurlardır. GSN'nin özellikle apoptoz düzenleyici bir konumda olması ve intraselüler kritik görevlerde yer alması bu proteine olan ilgiyi arttırmış ve onkoloji alanında oldukça popüler bir noktaya taşımıştır. Çalışmamızda GSN'nin larenksin benign, premalign ve malign lezyonlarındaki rolü, tümörogenezis ve prognoz üzerine etkilerini araştırmak amacı ile 2003-2019 yılları arasındaki larenks olguları ele alınmıştır. Larenks karsinogenezindeki GSN'nin rolü ilk kez çalışmamızda araştırılmış olup sonuçlarının larenks hastalıkları hakkında önemli bilgiler ortaya çıkaracağını beklemekteyiz. Çalışmamızda benign hastalıklardan premalign ve malign hastalıklara doğru gelişen süreçte GSN ile patoloji spesmenlerindeki immunohistokimyasal boyanma oranlarının doğrusal olarak artış gösterdiği saptanmıştır (p< 0,001). Bununla birlikte ileri evre tümörlerde GSN immunohistokimyasal boyanma düzeyleri erken evre tümörlere oranla daha yüksek oranda saptanmış ve bu durumun sağ kalım üzerinde anlamlı bir düşüşe neden olduğu gösterilmiştir (p= 0,001). Hasta takipleri doğrultusunda lokorejyonel rekürrens görülen vakalarda GSN immunohistokimyasal boyanma düzeyleri anlamlı derecede daha yüksek olarak bulunmuştur (p= 0,022). Çalışmamızdaki sonuçlar doğrultusunda GSN'nin larenks karsinogenezi ve prognoz hususunda önemli bir regülatör olduğu hipotezini desteklemektedir.
Özet (Çeviri)
Gelsolin (GSN) is a protein molecule that has actin binding capacity in the cell cytoplasm and in the mitochondrial membrane and can be found in both inducing and inhibiting functions in cell movement, phagocytosis and apoptotic processes. It is a molecule that is constantly conducted new studies because of its importance about carcinogenesis. Laryngeal cancers are the most common cancer among head and neck cancers after oral cavity cancers. Physicians encounter 130000 new cases every year. Because of the high incidence and mortality rates of the larynx cancer, it is currently one of the most studied topics. Knowing the mediator and regulator structures in the carcinogenesis pathways that are effective on prognosis are the main factors that will help to establish and develop target-specific treatment modalities in the treatment of laryngeal carcinoma. Due to GSN's critical status, GSN has been the one of the most popular subject of researches in its recent history. GSN has a very popular position in oncology due to its regulatory function on apoptosis. In this study, the role of GSN in benign, premalign and malign lesions of larynx, its effects on tumorogenesis and effects on prognosis were investigated. The role of GSN in laryngeal carcinogenesis was not investigated before in the literature. We expect that the results will reveal important information about laryngeal carcinogenesis.