Dental implant destek malzemelerinde yüzey modifikasyonlarının in vitro değerlendirilmesi
In vitro evaluation of surface modifications on dental implant abutments
  1. Tez No: 592615
  2. Yazar: UMUT DOĞU SEÇKİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYLİN ŞENDEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyomühendislik, Diş Hekimliği, Metalurji Mühendisliği, Bioengineering, Dentistry, Metallurgical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Diş implantı, dental abutment, asit aşındırma, mikroark oksidasyon, biyouyumluluk, Dental implant, dental abutment, acid etching, microarc oxidation, biocompatibility
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyomühendislik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Biyomühendislik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 94
Özet
Titanyum (Ti) ve alaşımları, yüksek mukavemet, yüksek biyouyumluluk, mükemmel korozyon direnci ve hafiflik özellikleriyle diş hekimliğinde giderek daha fazla kullanılmaktadır. Dental implantlarda vida başarısı ve osteointegrasyonun yanı sıra abutment seçimi ve peri-implantitisin önlenmesi de tedavinin genel başarısını etkileyen önemli faktörlerdendir. Bu çalışmada, diş implant tedavisinde genellikle gözden kaçan gingival doku adaptasyonu ve titanyum abutment yüzey modifikasyonlarına odaklanılmıştır. Titanyum alaşımlı diskler (Ti6Al4V) üzerinde asitle aşındırma ve mikroark oksidasyon ile yüzey modifikasyonu gerçekleştirilmiş ve yüzeyler antimikrobiyal özellik kazandırılması amacıyla çinko asetat (ZnC2H3O2) ile kaplanmıştır. Yüzey pürüzlülüğü profilometre ile belirlenmiş, çinko asetat kaplama X-ışını kristalografisi (XRD) ile incelenmiş, yüzey morfolojisi taramalı elektron mikroskobu (SEM) ile ve yüzey ıslanabilirliği temas açısı ölçümü ile analiz edilmiştir. In vitro hücre kültür analizleri, insan gingival fibroblast (HGF) ve periodontal ligament fibroblast (PDLF) hücre hatları ile gerçekleştirilmiştir. Hücre canlılığı, 4, 7 ve 14. günlerde MTT canlılık analizi ve SEM görüntüleme ile analiz edilmiştir. İki farklı bakteriyel suş ile antimikrobiyal özelliklerin belirlenmesi için disk difüzyon testleri yapılmıştır. Elde edilen yüzeylerdeki en yüksek pürüzlülük mikro-ark oksidasyon işleminde başarılmıştır. Hücre kültürü çalışmalarında mikro ark ile işlem görmüş yüzeylerde hücre tutunmasının fazla olduğu, çinko asetat kaplı titanyum disklerde de antimikrobiyal etki görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Titanium (Ti) and its alloys have been increasingly used in dentistry, due to their high strength, low density, excellent corrosion resistance and lightweight. In dental implants, besides screw success and osteointegration, abutment selection and prevention of peri-implantisis are also important factors that influence the overall success of the treatment. This study is focused on gingival tissue adaptation and titanium abutment surface modifications that are usually overlooked in dental implantation. Surface modification of the titanium alloy discs (Ti6Al4V) was carried out by acid etching and microarc oxidation, and the surfaces were coated by zinc acetate (ZnC2H3O2) to implement antimicrobial properties. Surface roughness was determined by profilometer; zinc acetate coating was analyzed by X-Ray crystallography (XRD); surface morphology was analyzed by scanning electron microscopy (SEM); and surface wettability was measured by contact angle measurement. In vitro cell culture analyses were carried out with human gingival fibroblast (HGF) and periodontal ligament fibroblast (PDLF) cell lines. Cell viability was analysed by MTT and SEM imaging after days 4, 7 and 14. Disk diffusion tests for determination of antimicrobial properties were performed with two different bacterial strains. The maximum surface roughness of the obtained structures was achieved in the micro-arc oxidation process. In cell culture studies, cell adhesion was higher on micro arc-treated surfaces and antimicrobial effect was observed on zinc acetate coated titanium discs.