Nietzsche'nin felsefesinde yabancılaşma
Alienation in Nietzcshe's philosophy
  1. Tez No: 592616
  2. Yazar: TUĞBA NİZAM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MİLAY KÖKTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Felsefe, Philosophy
  6. Anahtar Kelimeler: Değer, Yabancılaşma, Yozlaşma, Değerlerin Yeniden Değerlendirilmesi, Value, Alienation, Corruption, Reassessment of Values
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sistematik Felsefe ve Mantık Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 105
Özet
Değer bireyler arasındaki ilişkileri düzenlemek için birey tarafından oluşturulmuştur. Birey kendi değerlerini korumak için diğer bireyler ile olan ilişkilerini yeni değerler üzerine kurmuştur. Bireyin oluşturmuş olduğu bu değerler bireyler tarafından o kadar benimsenmiştir ki birey bu değerler çizgisinin dışında hareket edemez olmuştur. Değer bireyin diğer birey ile olan ilişkisini belirlemek yerine bireyin üstüne çıkarak bireyi yönetir hale gelmiştir. Birey kendi üretmiş olduğu değerin kölesi haline gelmiştir. Değer bireye hizmet edeceği yerde bireyi yönetmeye başlamıştır. 20. yüzyılla damgasını vuran filozoflardan biri olan Wilhelm Friedrich Nietzche, değerlerin yozlaşmasına dikkat çekmiştir. Nietzche' ye göre birey kendi üretmiş olduğu değerlerin kölesi haline gelmiştir, değerleri putlaştırmış, kendi ürettiği değerlere tapar hale gelmiştir. Bu durum değişmelidir. Birey değerleri yeniden değerlendirerek, değerlerin sadece bireylerin arasındaki ilişkiler olmaktan ibaret olmalıdır.
Özet (Çeviri)
The value was created by the individual to regulate relationships between individuals. In order to preserve their own values, the individual has established relationships with other individuals on new values. These values created by the individual have been adopted by individuals so much that the individual cannot act outside the line of these values. Instead of determining the relationship of the individual with the other individual, the value of the individual has managed to rise above the individual. The individual has become a slave of the value he has produced. Value has started to manage the individual where it will serve the individual. Wilhelm Friedrich Nietzche, one of the philosophers who left his mark on the 20th century, drew attention to the corruption of values. According to Nietzche, the individual became a slave of the values he produced, idolized the values and became worshiped by the values he produced. This should change. By reassessing individual values, values should be merely relationships between individuals.