Dördüncü sanayi devrimine uyum çalışmaları çerçevesinde batı Afrika ülkelerinin durumu: Benin örneği
The situation of west African countries within the framework of the adaptation work to the fourth industrial revolution: The case of Benin
- Tez No: 592652
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. ELİFE AKİŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Dördüncü Sanayi Devrimi, Batı Afrika Ülkeleri ve Uyum Çalışmalar ve Benin, Fourth Industrial Revoltion, West African Countries, Adaptation Work and Benin
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İktisat Politikası Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
İlk sanayi devrimi, 1760'lı yıllarda buhar motorunun icadı ve demiryolu inşasının tetiklediği mekanize üretim ile olmuştur. Bir yüzyıl sonra, elektrik ve montaj hatlarının yol açtığı seri üretim ile ikinci sanayi devrimi başlamıştı. Üçüncü sanayi devrimi, 1960 yıllarının sonunda yarı iletkenlerin katalize ettiği bilgisayar ve internetin gelişmesiyle tetiklenmiştir. Günümüzde İnternetin kendi mobil formunda evrensel varlığı, hiç olmadığı kadar küçük, daha güçlü ve daha ucuz sensorlar, yapay zekâ, nesnelerin interneti, üç boyutlu yazıcılar, büyük veri, endüstriyel robotlar ve insan makine ara yüzü, yeni enerji depolama yöntemleri ve kuantum bilgisayarının ortaya çıkmasıyla yaşam, çalışma ve tüketme tarzı yeniden keşfedilmektedir. Bu devrim, kurumsal, ulusal, bölgesel ve küresel düzeylerde, düzenleyici çerçeve ve teknolojik gelişmeye bağlı olmakla birlikte büyük değişimleri getirmektedir. Bu bağlamda Batı Afrika ülkeleri, gereken düzenlemeleri yapıp dijital devrimin zorluklarıyla başa çıkabilmek için teknolojik altyapıları geliştirmenin en etkin yollarını inceleyip uygulamalılardır.
Özet (Çeviri)
The first industrial revolution occurred in the 1760s, when the stream engine was invented and the production triggered by the construction of railways. A century later, he second industrial revolution began with mass production, which electricity and assembly lines allowed. The third industrial revolution emerged at the end of the 1960s, when computers and the Internet were catalyzed by the development of semiconductors. Nowadays, the universal presence of the Internet in its own mobile form, smaller, stronger and cheaper censors than ever before, artificial intelligence, the internet of objects, 3D printing, big data, industrial robots and human-machine interface, new way of energy storage and the emergence of a quantum computer, the way of life, work and consumption are being rediscovered. At institutional, national, regional and global levels, this revolution brings majors changes depending on culture, regulatory framework and technological stage. In this context, West African countries should make the necessary arrangements and examine and implement the most effective ways to develop their technological infrastructures to cope with the challenges of the digital revolution.