Kültür ve sanatın çağdaş müştereklerinde manipülasyon olgusu
The case of manipulation in the contemporary partnership of culture and art
  1. Tez No: 592776
  2. Yazar: DİDEM SARDOĞAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. METİN EKER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Kültür, Sanat, Çağdaş, Manipülasyon, Culture, Art, Contamporary, Manupulation
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Resim Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
Kültür sanattan, sanatsa kültürden beslenmektedir. Geçmişten günümüze gelen kültür birikimi ve değişimiyle şekillenen sanat, kültüre de yön vermektedir. Bu daimi birliktelik, sanayinin gelişmesi ile ortaya çıkan kültür endüstrisinin de değişmezi olmuştur. Kitle kültürü içinde farklı anlamlar yüklenen sanat, tüketilmeye hazır bir meta halini almış ve pazarda yerini bulmuştur. Daha sonrasında ise kapital sistem içerisinde pazarın ihtiyaçlarına göre şekillenmiş, bu doğrultuda kültürel bir ürün olarak tanılanmıştır. Gelişmekte olan teknolojik hareketlenmeler ve çağdaşlaşan sanatın, kalıplarının dışına çıkması ise bize küreselliğin kapılarını açmış, küreselleşme ile dünyamız hem küçülmüş hem de bütünde bir evrensel bilinç oluşturmuştur. Sanat, etniğimizden parçalar taşısa da herkesi içine alan bir üretimin sonucu olduğundan evrensellik sağlamakta ve kitleleri peşine sürüklemektedir. Bu bağlamda sanatçıların pazar içinde bizi ne denli etkilediğini, bizleri birer fetişist konumuna getirerek yönlendirdiğini keşfetmekteyiz. Sanatta manipülasyonun giderek sanatsal manipülasyona dönüştüğü çağdaş sanat, bu manipülasyonları ''kültürel gerekçeler'' ile açıklamak durumunda olmaktadır. Özellikle özgünlük ve özgürlük açısından olumsuzluk içeren bir anlama sahip manipülasyon, kültür ve sanat arasındaki geçmişi aşıp yeni ve gelecekçi bir tutum sergilemekte ve çağdaş dünyada yeniden yorumlanmaktadır.
Özet (Çeviri)
Culture and art are influenced by each other. The art, which is shaped by cultural accumulation and change from past to present, also gives direction to culture. This permanent union has become the steady development of the developing cultural industry with the development of industrial revolution. The art, which has different meanings in mass culture, has become a commodity ready to be consumed and found its place in the market. Art has been shaped according to the needs of the market in the capital system and has been identified as a cultural product in this direction. Emerging technological movements and modernization of art, the outside of the pattern of globalism has opened the doors for us, and globalization has created a global consciousness in both the world has shrunk and Our globalized world has shrunk and formed a universal consciousness in the whole. Contemporary art, in which art manipulation gradually becomes artistic manipulation, has to explain these manipulations with ''cultural reasons''. Manipulation, which has a negative meaning especially in terms of originality and freedom, transcends the past between culture and art and displays a new and future attitude and is reinterpreted in the contemporary world.