Suriyeli sığınmacı istihdamının Şanlıurfa'daki toplumsal algısı
The social perception of Syrian refugee employment in Şanliurfa
  1. Tez No: 592777
  2. Yazar: NEBİ KAPLAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYLİN DOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Sosyoloji, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Economics, Sociology, Labour Economics and Industrial Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Suriyeli, Sığınmacı, Şanlıurfa, Yerel Basın, Toplumsal Algı, Syrian, Refugee, Şanlıurfa, Local Press, Social Perception
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Harran Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İktisat Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 73
Özet
Suriye'de 2011 yılında başlayan iç karışıklığın kısa sürede şiddetini arttırarak bir iç savaşa dönüşmesi sonucunda, milyonlarca Suriyeli, daha güvenli ülkelere göç etmek zorunda kalmışlardır. Bu büyük göç dalgasından en fazla etkilenen ülke Türkiye'dir. Türkiye“açık kapı”ve“geri göndermeme”politikalarına binaen, sınırlarını açtığı Suriyeli sığınmacıların barınma, gıda ve sağlık gibi temel ihtiyaçlarını karşılamaya başlamıştır. Suriyeli sığınmacılar, bitmeyen ve uzun süren savaş, sığınmacı kamplarının yetersiz kalması gibi çeşitli nedenlerden dolayı, geçimlerini sağlamak için çalışmak zorunda kalmıştır. Bu uğurda Türkiye'nin sınır şehirlerinin yanı sıra iş imkânları fazla olan sanayileşmiş şehirlerine de göç etmişlerdir. Suriyeli sığınmacıların iş gücü piyasasına dâhil olması, iş gücü piyasasında çeşitli etkiler yaratmıştır. Bu etkiler yerli halk üzerinde bazı olumsuz algılara neden olmuştur. Şanlıurfa ili, sınır bölgesine yakın olduğu için Suriyeli göçünden en fazla etkilenen iller arasındadır. Bu tez çalışmasında, Suriyeli istihdamının Şanlıurfa ilindeki toplumsal algısı incelenmiştir. Suriyeli istihdamının yarattığı toplumsal algı, yerel basına yansıyan haberler üzerinden değerlendirilmiştir. Bunun için Şanlıurfa'daki üç yerel gazetenin (İpekyol, GAP Gündemi ve Şanlıurfa Olay) arşivinden yararlanılmıştır. Çalışma kapsamında, Suriyeli sığınmacılar ile ilgili literatür taraması yapılmıştır. Türkiye'de sığınmacılar ile ilgili yapılan hukuki düzenlemeler araştırılmıştır. Elde edilen veriler düzenlenerek, Suriyeli istihdamının Türkiye'deki iş gücü piyasasına etkileri incelenmiştir. Araştırma sonucunda, Suriyeli sığınmacı istihdamının iş gücü piyasasında, ücret ve işsizlik miktarı açısından bazı etkiler yarattığı görülmüştür. Ulusal ve yerel kamuoyunda oluşan,“yerli vatandaşların, Suriyeli istihdamı nedeniyle iş bulamadığı ve çalışma koşullarının kötüleştiği”algısının büyük oranda yanlış olduğu anlaşılmıştır. Suriyeli istihdamının iş gücü piyasasına riskler kadar fırsatlar da sunduğu tespit edilmiştir. Şanlıurfa yerel basınındaki Suriyeli sığınmacıların istihdamıyla ilgili haberlerin sayısının çok az olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
As a result of increasing the severety of internal disturbance in a short time that began in 2011 and transformed into a civil war, millions of Syrians have been forced to migrate to safer countries and increased in time into a civil war. Turkey is the most affected country by this great migration wave. In consequence of its“open door”and“non-refoulement”policies, Turkey began to meet Syrian refugees' basic needs of such as food and health. Syrian refugees have been forced to work on their livelihood for various reasons, such as endless and prolonged civil war and insufficient refugee camps. For this cause, in addition to Turkey's border provinces they have also migrated to industrialized provinces that have more job opportunities. Inclusion of Syrian refugees in the labor market has had several effects on the labor market. These effects have caused some negative perceptions on local people. Since Şanlıurfa is close to the border region, it is among the most affected provinces by Syrian migration. In this thesis, the social perception of Syrian employment in Sanliurfa is examined. The social perception created by Syrian employment is evaluated through the news reflected in the local press. For this purpose, the archive of three local newspapers in Şanlıurfa (İpekyol, GAP Agenda and Şanlıurfa Olay) is used. Literature is reviewed about the Syrian refugees within the scope of the study. The legal arrangements made for refugees in Turkey are investigated. By arranging the resulting data, the impact of Syrian employment on the labor market in Turkey is examined. As a result of this research, it is seen that the employment of Syrian refugees has some effects on the labor market in terms of wages and unemployment quantities. It was understood that the perception in the national and local public opinion that“local people could not find a job and their working conditions deteriorated due to the Syrian employment”is largely wrong. It is found that Syrian employment gives opportunities as well as risks to the labor market. It is seen that there are very few reports on the employment of Syrian refugees in the local press in Şanlıurfa.